Toimituksen kommentit

Kommentti: Pelottava Halla-aho

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Huolimatta perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksessa tapahtuneista dramaattisista käänteistä Jussi Halla-ahon pokeri piti.

Halla-aho esiintyi eilisessä tiedotustilaisuudessa totutun kivikasvoisesti.

Hän vastasi hyvin argumentoiden tiukkoihinkin asiapohjaisiin kysymyksiin. Lisäksi hän tiesi milloin ei kannata vastata.

Esimerkiksi, kun Halla-aholta kysyttiin mediassa esitetyistä rahallisista motiiveista jäädä Brysseliin, hän totesi kylmäkiskoisen ivallisesti, ettei hänen kannata vastata esitettyyn kysymykseen mitään.

Hän perusteli vastauksensa sillä, että jos joku on valmis uskomaan alkuperäisen uutisen, tuskin hänen sanomisensa asiaa enää muuttaisi.

Halla-aho nosti täten itseään median yläpuolelle.

Myös tivattaessa perussuomalaisten oppositiolinjasta hän onnistui perustelemaan vastauksensa takertelematta ja vakuuttavasti. Demokratiassa on hänen mukaansa kyse kompromisseista, ja hallitusohjelman hyväksyminen ei tarkoita sitä, etteikö puolueella olisi omaa linjaa oppositiossa.

Kun hallitusyhteistyö on mahdotonta, kompromissit raukeavat ja puolue voi noudattaa tiukemmin omaa ohjelmaansa.

Hän onnistuu esiintymään jopa sympaattisesti.

En kirjoita tätä kommenttia kertoakseni, että aloin ymmärtää hänen ajatuksiaan. Kirjoitan tätä siksi, että hänen esiintymisensä oli mielestäni ennemminkin pelottavaa.

Ei siksi, mitä hän sanoi. Halla-aho ei tule julistaneeksi puoluevirkailija Matti Putkosen tavoin suurta vihaa esimerkiksi hallituspuolueita kohtaan. ”Ihmissaasta”-kirjoitusten jälkeen kuulija enemmänkin hämääntyy, kun Halla-aho ei sorru retoriikassaan vihapuheeseen.

Halla-ahon esiintymisestä pelottavan tekee se, kuinka hyvin hän onnistuu lakonisesti ja ”järkevästi” perustelemaan esimerkiksi sitä, miksi hän ei suostu kumoamaan aikaisempia kirjoituksiaan.

Kuulijalle jää hämmentynyt olo, ja Halla-aho onnistuu näin saamaan vastaanottajan kyseenalaistamaan omia ajatuksiaan. Hän onnistuu esiintymään jopa sympaattisesti. Todelliset ajatukset ja arvot jäävät taka-alalle.

Tätä olisi syytä miettiä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat