Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kommentti: Sipilän onneton blogikirjoitus jätti keskustalaiset selittelemään

Kaksi merkittävää vallankäyttäjää sai viimein eilen kommentoitua uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen tilaisuudessa tapahtunutta pahoinpitelyä, jonka uhri kuoli vajaa viikkoa myöhemmin. Poliisi vaatii vangittavaksi epäiltyä, joka ilmoittautui itse poliisille. Epäilty on poliisin vanha tuttu, rankoista väkivaltarikoksista aiemminkin tuomittu mies, joka taistelee natsiaatteen puolesta.

Laaja joukko poliittisia vaikuttajia otti tapaukseen kantaa viikonlopun aikana. Kuolemantapaus tuo kaikuja kaukaa historian hämyistä. Poliittinen väkivalta nostaa nyt päätään silmiemme edessä keskellä kirkasta päivää. Kysytään lujaa poliittista johtajuutta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tämän johtajuuden keskipiste. Hänen hiljaisuuttaan ihmeteltiin ensin laajasti. Kun Sipilä lopulta tuli julkisuuteen, se tapahtui kirjallisesti blogin kautta.

Ja näin viesti kuului:

”Viime viikkoina on tapahtunut väkivallantekoja, jotka huolestuttavat laajalti ihmisiä ja heikentävät turvallisuudentunnettamme. Poliisi tutkii sekä Helsingin Asema-aukion että Kajaanin Otanmäen tapausta. Omasta ja koko hallituksen puolesta haluan esittää osanoton omaisten ja läheisten suruun.”

”Tuomitsen väkivallan, rasismin ja vihapuheen kaikissa muodoissaan. Niille ei pidä antaa minkäänlaista tukea tai myötäilyä.  Samalla kokoontumis-, järjestäytymis- tai mielipiteenvapaudesta on pidettävä kiinni.”

”Myös keskustelu maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista jatkuu – ja viime päivinä siihen on tullut vakava lisäsävy. Vastakkainasettelu on omiaan ruokkimaan kärjistynyttä ilmapiiriä.  Meneillään on kotouttamisen vaihe heidän osaltaan, joille on turvapaikka myönnetty. Osa odottaa päätöstään vastaanottokeskuksessa.”

Lisää aiheesta

Sipilä rinnasti jo toisessa lauseessa uusnatsien poliittisen tilaisuuden väkivallan tapaukseen, jossa kahta irakilaista turvapaikanhakijaa epäillään Kajaanissa tapahtuneesta taposta ja kahdesta ryöstöstä. Poliisi on ilmoittanut pitävänsä jälkimmäistä yksittäistapauksena. Uusnatsien SVL:llä on puolestaan kytköksiä useampaan viime vuosina tapahtuneeseen väkivallantekoon. SVL on ruotsalaisen uusnatsiliikkeen Svenska motståndsrörelsenin veljesjärjestö. Molemmat kuuluvat Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen.

Sipilän onnettomia puheita joutuivat kommentoimaan myös keskustalaiset. Keskustanuorten entinen puheenjohtaja Teppo Säkkinen kirjoitti näkemyksistään Twitteriin.

— Kun viesti menee pieleen, se menee. Uskon että Juhan aie oli vilpitön. Kun kyse järjestäytyneestä väkivallasta, paras puhua siitä.

Hän muistutti, että äärioikeisto on järjestäytynyt varjoissa jo ennen vuoden 2015 pakolaiskriisiä.

— Katua ei voi Suomessa ottaa haltuun sellainen taho, jota sivulliset joutuvat pelkäämään. Kyse on demokratian itsepuolustuksesta.

— Keskusta-Maalaisliitolla on kunniakas historia äärioikeiston kampittajana. Siihen voisi nyt nojata. Oikeusvaltio ei ole hampaaton.

Keskustan viestintävastaava Mari Kokko taas perusteli Asema-aukion ja Otanmäen tapauksien rinnastamista ihmetelleelle Helsingin Sanomien toimittajalle.

— Toisessa järjestö jonka yksi toimintatapa väkivalta. Toinen ei ollut ryhmä. Huoli vastakkainasettelua ruokkivasta voimasta.

— Otamäki ei saa johtaa kärjistymiseen. Eli ei väkivallalle, vihapuheelle, rasismille ja järjestäytyneelle toiminnalle.

— Tapahtunut on lisännyt puhetta ja huolta. Sipilä blogissa: Nyt on pidettävä pää kylmänä ja sydän lämpimänä, Kokko kirjoitti Twitterissä.

Yhtään selvempään viestintään ei pystynyt ulkoministeri Timo Soini omassa blogikommentissaan. Myös hän mainitsee Asema-aukion ja Otanmäen tapaukset yhdessä, vertailukelpoisina.

— Viime päivien tapahtumat sekä Otanmäessä että Helsingissä ovat yksiselitteisesti väärin. Minun ja Perussuomalaisten mielestä, Soini kirjoitti.

Suomea johtavat hallituksesta miehet, jotka eivät ymmärrä, mikä ero on natsiaatteesta kumpuavalla poliittisesti motivoituneella väkivallalla ja yksittäistapauksella, joka ei liity minkään ryhmän poliittisiin tavoitteisiin. Uusnatsit pyrkivät kumoamaan nykyisen poliittisen järjestelmän ja ovat valmiita hiljentämään vastustajansa ja tekemään sen väkivalloin.

Mikä siinä on niin vaikea ymmärtää?

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE