Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

12.10.2018 04:22 ・ Päivitetty: 12.10.2018 04:22

Korjattavaa on liikaa – HS: Laki potilaan itsemääräämisoikeudesta tyssäsi taas

Potilaan itsemääräämisoikeutta koskeva laki ei mene läpi tälläkään hallituskaudella, kertoo Helsingin Sanomat. Vuosia valmisteilla ollut laki kariutui tällä kertaa kriittiseen palautteeseen lausuntokierroksella.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Keväällä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) (kuvassaI sanoi valmisteilla olleen lakiesityksen olevan tärkeä. Hän totesi, että ”kyse on ihmisarvosta, ihmisoikeuksien toteutumisesta ja oikeusturvasta niin potilaan kuin henkilöstönkin näkökulmasta”.

Sosiaali- ja terveysministeriö on kuitenkin nyt päätynyt siihen, ettei se esitä uutta asiakas- ja potilaslakia eduskunnalle. Lain valmistelu jatkuu, mutta korjattavaa on sen verran paljon, että laki ei etene enää tällä vaalikaudella.

– Lakia ei ehditä tällä hallituskaudella esittelemään eduskunnalle. Lausuntokierroksella saatiin aika lailla tuta, eli tiukkoja lausuntoja tuli, ministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila kertoo HS:lle.

Lakiluonnosta arvosteltiin muun muassa vaikeaselkoiseksi ja ongelmalliseksi potilaiden tietosuojan kannalta. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kirjoitti, että ”kokonaisuutena esitetty säännös on lakiteknisesti kehno eikä noudata oikeusministeriön lainvalmistelusta annettua ohjeistusta”.

Paljon tulkinnanvaraisia tilanteita.

Laissa oli määrä kirjata selkeät lakipykälät siitä, mikä on sosiaali- ja terveyspalvelujen potilaan itsemääräämisoikeus ja millä perustein sekä millä tavoin sitä voi rajoittaa.

Lisää aiheesta

Tällaisia säännöksiä on monissa laeissa jo nyt, mutta ne puuttuvat kokonaan esimerkiksi vanhustenhuollosta ja kehitysvammaisten hoidosta. Muistisairaat ovat suurin yksittäinen ryhmä, jota uudistus koskisi.

Käytännössä kaikkien potilasryhmien kohdalla voi tulla tilanteita, joissa hoitohenkilökunnan toiminnalle ei löydy selkeitä perusteita laista. Hoitopäätöksissä onkin käytännössä usein kyse henkilökunnan tulkinnasta. Varhila mainitsee esimerkkinä kysymyksen siitä, milloin vanhustenhuollon asiakkaan huoneen ovi voidaan lukita.

Lakia on toivottu pitkään sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU