Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työelämän muutos murentaa SDP:n kannatusta – ”Vanhoja lähtee eikä uusia tule”

Heinäkuussa julkaistu eduskuntavaalitutkimus tuo esiin syitä SDP:n viime eduskuntavaalien tappioon. Vaikka kannatusluvut ovat vaalituloksen jälkeen kehittyneet myönteisesti, huonon tuloksen taustalla on myös edelleen vaikuttavia pitkäaikaisia trendejä.

Tutkimuksen mukaan sosialidemokraatit ovat menettäneet 2000-luvulla äänestäjiä sekä perinteisestä työväestöstä että ylemmistä toimihenkilöistä. Vain seitsemän prosenttia ylemmistä toimihenkilöistä ja johtajista äänesti vuoden 2015 vaaleissa SDP:tä, kun vielä 2003 puolue kelpasi heistä viidennekselle.

Muutosta heijastaa myös SDP:n suosion heikentyminen akateemisesti koulutettujen keskuudessa. Vuonna 2003 16 prosenttia yliopistokoulutetuista äänesti SDP:tä, kun heidän osuutensa viime vaaleissa oli enää yhdeksän prosenttia.

Tutkimuksen johtajan, Åbo Akademin valtio-opin professorin Kimmo Grönlundin mukaan ylemmät toimihenkilöt ovat siirtyneet äänestämään muun muassa vihreitä.

– Vihreät sai ylempien toimihenkilöiden äänistä vuonna 2015 viidenneksen. Se, ja työväen äänestäjien siirtyminen perussuomalaisten taakse, ovat suurimmat syyt siihen, miksi SDP ei saanut vaaleissa enempää kannatusta. Vanhoja lähtee eikä uusia tule, Grönlund sanoo.

Kannatuksen pitäisi olla 25 prosentin tuntumassa, mutta kasvu näyttää kohdistuvan pääosin vihreisiin

Vihreiden menestyksen taustalla on hänen mukaansa SDP:tä suurempi herkkyys työmarkkinoiden muutokselle.

– SDP on ollut niin leimallisesti SAK:hon ja pysyvässä työssä olevien etujen ajamiseen sidottu, että uusien äänestäjien hankkiminen on ollut vaikeampaa. Vihreät on tavoittanut paremmin epävarmuutta kokevat ylemmät toimihenkilöt, joilla ei ole samansuuruisia etuja, palkkaa tai pysyvyyttä kuin aikaisemmin.

Samaan aikaan SDP on menettänyt asemansa muiden toimihenkilöiden ykköspuolueena. Vuoden 2015 vaaleissa toimihenkilöiden äänet jakautuivat tasaisesti keskustan, kokoomuksen ja SDP:n välillä. Palvelu- ja toimistotyöntekijöiden äänistä kilpailivat SDP:n kanssa tasaisesti perussuomalaiset ja keskusta.

Grönlund pitää puoluekentän tilannetta vuoden 2019 vaalien edellä mielenkiintoisena.

– Nykyhallitus on puhdasoppinen porvarihallitus, minkä pitäisi olla demareille tilanteena helppo. Kannatuksen pitäisi olla 25 prosentin tuntumassa, mutta kasvu näyttää kohdistuvan pääosin vihreisiin.

Lue koko juttu Demokraatin viikkolehdestä 28.7.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE