Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Koskisi rikkainta kolmea prosenttia” – tätä tietäisi vasemmistoliiton lanseeraama ”miljonäärivero”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Vasemmistoliitto esittää miljonääriveroa yhdeksi ratkaisuksi hyvinvointipalveluiden rahoittamiseen ja muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden hoitajapulaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Puolueen ehdottama varallisuusvero kohdistuisi miljoonaomaisuuteen, johon ei laskettaisi mukaan oman asunnon arvoa eikä tuottamatonta yleishyödyllistä varallisuutta, kuten vaikkapa suojeltua rakennuskantaa tai suojeltua metsää.

Varallisuusvero on käytössä jossain muodossa esimerkiksi Norjassa, Espanjassa ja Sveitsissä.

Eduskunnan tietopalvelun laskelman perusteella vero tuottaisi 0,5:n veroprosentilla noin puoli miljardia euroa vuodessa.

-  Tietopalvelun mukaan vero koskisi rikkainta kolmea prosenttia väestöstä eli sinänsä hyvin pientä ryhmää Suomen olosuhteissa, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvioi STT:lle.

Puolue katsoo, että miljonääreihin kohdistuva varallisuusvero olisi oikeudenmukainen lisä hyvinvointipalveluiden rahoituksen keinovalikoimaan.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski teki jo keväällä eduskunnassa toimenpidealoitteen miljonääriveron käyttöönotosta, ja maanantaina puolue järjesti asiasta keskustelutilaisuuden Suomi Areena -tapahtumassa Porissa. Myös palkansaajajärjestö SAK on aiemmin ehdottanut varallisuusveroa.

Andersson sanoi, ettei ole vielä kuullut muiden puolueiden kantoja ehdotukseen, mutta hän olettaa talouspoliittisen keskustelun kiihtyvän mitä lähemmäs eduskuntavaaleja mennään.

-  Kun miettii seuraavaa vaalikautta, meidän mielestä on tärkeää, että puhutaan palveluiden rahoituksesta. Meillä on kuitenkin edelleen isoja tarpeita vanhuspalveluissa, terveyspalveluissa ja myös kouluissa. Työllisyysasteen lisäksi pitää huolehtia siitä, että rahoituspohja on riittävä.

Vasemmistoliiton mallissa lähdetään siitä, että veropohja olisi mahdollisimman tiivis.

Ajatus ei sinänsä ole uusi. Suomessa on ollut vero, jota maksettiin varallisuuden perusteella vuodesta 1920 vuoteen 2006 asti. Loppuaikoina sen tuotto oli noin 100 miljoonaa euroa vuodessa.

-  Meidän mallissa ei ole niin paljon poikkeuksia ja rajauksia kuin siinä vanhassa varallisuusverossa oli. Se aiheutti ongelmia, koska se mahdollisti veron välttelemisen sillä, että muutti omaisuuden muotoa, Andersson sanoo.

Vasemmistoliiton mallissa lähdetään siitä, että veropohja olisi mahdollisimman tiivis.

Puolueen mielestä miljoonaomaisuuksiin kohdistuva vero myös tasaisi omalta osaltaan suomalaisten varallisuuseroja. Suomessa vaurain kymmenys väestöstä omistaa lähes puolet suomalaisten kotitalouksien nettovarallisuudesta. Neljäsosalla kotitalouksista ei ole nettovarallisuutta juuri lainkaan.

Keskusteluun osallistuivat Anderssonin lisäksi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.), Lohikoski sekä Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér ja SAK:n veropoliittinen asiantuntija Niko Pankka.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE