Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Kotiläksyt on tehty ja esitys perutaan, kiitos siitä” – Kansanedustaja ilahtui lakihankkeen hautaamisesta

Kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd) iloitsee hallituksen päätöksestä luopua nuorten työsuhdeturvan heikennyksestä. Filatovin mukaan hallituksen kevään kehysriihessä käynnistämä lakihanke, joka olisi helpottanut alle 30-vuotiaiden pätkätyöllistämistä, olisi johtanut toteutuessaan ikäsyrjintään.

Lakiesityksen perumisesta kertoi torstaina Yle.

Esitys vaikutti Filatovin mukaan enemmän ideologiselta uskolta työsuhdeturvanheikennysten työllisyysvaikutuksiin kuin tutkimukseen pohjautuvalta työllisyyskeinolta.

– Nyt kotiläksyt on tehty ja esitys perutaan, kiitos siitä. Työllisyys ei parane epävarmuutta lisäämällä eikä työsuhdeturvaa heikentämällä. Esitys olisi lisännyt perusteettomia pätkätöitä, jotka ovat muutoinkin nuorten riesana, Filatov sanoo.

Hallitus pyrkimyksiä nuorisotyöttömyyden helpottamiseen Filatov pitää hyvänä tavoitteena. Yksi keino olisi hänen mukaansa nuorten palvelujen tehostaminen.

–  Pieniä ja keskisuuria yrityksiä pitää tukea palkkaamaan työntekijöitä. SDP on esittänyt muun muassa helppokäyttöisen työllistämissetelin käyttöönottoa, ensimmäisen työntekijän palkkaamista helpottavaa 20 000 euron veroporkkanaa sekä arvonlisäveron alarajan nostamista 30 000 euroon. Nämä olisivat fiksumpia ja tehokkaampia keinoja työllistämiskynnyksen madaltamiseksi.

Lisäksi Filatov panostaisi nuorten työnvälitykseen ja ammatinvalintapalveluihin sekä koulutukseen. Suomessa on yhä liian monta nuorta vailla ammatillista tutkintoa.

Lisää aiheesta

– Työttömän näyttötutkintoon liittyvät ongelmat pitää poistaa välittömästi ja lisätä työttömien mahdollisuutta ammatilliseen ja muuntokoulutukseen.

“Puolessa vuodessa huomaa kyllä, pelittääkö työsuhde vai ei.”

Uusien työntekijöiden rekrytoinnissa on Filatovin mukaan riskinsä varsinkin pienissä yrityksissä. Moni yrittäjä pelkää, että valinta menee pieleen. Filatov muistuttaa, että tätä varten on olemassa koeaika, joka antaa molemmille osapuolille aikaa harkita, vastaako tehty työsopimus etukäteisodotuksia.

– Koeaika on nykyisin kuusi kuukautta. Puolessa vuodessa huomaa kyllä, pelittääkö työsuhde vai ei.

Määräaikaisten työsuhteiden solmimisen helpottamista on kokeiltu työllistämiskeinona. Taustalla on ajatus, että määräaikainen työ toimisi astinlautana vakituisempaan työhön.

Tutkimukset osoittavat, että uudistukset lisäävät määräaikaisten työsuhteiden määrää. Alussa saattaa jopa näkyä työllisyyspiikkiä, mutta varjopuolena näkyy, että tämä tapahtuu vakituisten työsuhteiden kustannuksella.

Evidenssiä siitä, että uudistus lisäisi työpaikkoja ei Filatovin mukaan juurikaan löydy. Nuorten heikosti koulutettujen miesten kohdalla työttömyysriksi jopa kasvaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE