Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Koulusurmat olivat kova paikka ministerille – Risikko IS:lle Imatralla: “Herätti ne muistot mieleen”

Sisäministeri Paula Risikko kirjoitti nimensä kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Tiina Wilen-Jäppisen muistokirjaan Imatran-vierailullaan.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) vieraili maanantaina Imatralla muun muassa poliisiasemalla, kaupungintalolla ja kaupungin kriisipisteessä. Imatralla surraan sunnuntain vastaisena yönä tapahtunutta kolmoissurmaa.

Risikko aisti, että suru oli maanantaina käsinkosketeltava.

– Vierailin kaupungintalolla, siellä oli kova suru. He muistelivat iloista kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa ja sitä, miten merkittävää työtä hän on tehnyt, hän kuvaili Ilta-Sanomille.

Risikko kehui kriisipisteessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa kaupungin nopeaa reagointia kaupunkilaisten suruun kriisitukipisteen avulla. Risikko kehotti etenkin teon silminnäkijöitä puhumaan kokemastaan jollekin.

– Se on hurjan tärkeää, että kriisituki alkoi heti. Tärkeää on, että ihminen saa tukea.

Risikko kertoi Ilta-Sanomille Imatralla tapahtuneen tragedian herättäneen hänessä henkiin vanhoja muistoja. Risikko toimi peruspalveluministerinä, kun Suomessa tapahtuivat Kauhajoen ja Jokelan koulusurmat, jotka ravistelivat koko maata.

– Kyllähän tämä sillä tavalla herätti ne muistot mieleen. Omalla peruspalveluministerikaudella oli monia sellaisia asioita, joka nyt täällä taas toistui. En pysty sitä surun taakkaa heiltä poistamaan, mutta yritän ottaa nurkasta kiinni. Se, että täällä sujuu se kriisituki ja täällä tämä yhteisöllisyyden tunne on hyvin vahva. Se kyllä varmasti auttaa täällä, mutta vaikeat ajat vielä on edessä, Risikko totesi lehdelle.

Lisää aiheesta

Jos laitospaikkoja vähennetään niin rajusti, avohuollon pitää toimia.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä paikallisen 23-vuotiaan miehen epäillään ampuneen kuoliaaksi kolme imatralaisnaista kaupungin keskustassa.

Poliisi kertoi, että epäillyn ampujan tekojen taustalla on lähinnä syrjäytymiseen ja mielenterveyteen liittyviä syitä.

Risikon mukaan syrjäytyminen on surullinen ilmiö suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Syrjäytymistä on varmasti pohdittava, miten me saadaan vahvistusta sen estämiseen.

Hän huomautti, että sisäministeriön tutkimuksissa ihmiset ovat sanoneet, että sisäisessä turvallisuudessa heitä huolestuttaa syrjäytyminen ja siitä johtuvat seuraukset. Mielenterveyspalveluita pitäisikin Risikon mielestä kehittää.

– Silloin aikoinaan 2000-luvun alussa vähennettiin paljon laitospaikkoja ja tavoitteena oli, että avohuolto toimisi hyvin, mutta siinä on jonkin verran yskimistä ollut. Jos laitospaikkoja vähennetään niin rajusti, avohuollon pitää toimia.

Risikko korosti, että puhui syrjäytymisestä ja mielenterveyspalveluista yleisesti, eikä viitannut Imatran tilanteeseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE