12.8.2024 05:30 ・ Päivitetty: 12.8.2024 05:46
Köyhien kyykytyskesä – hallituksen maksukorotukset heikentävät jo valmiiksi ahtaalla olevien elämää
Lausuntopalvelua katsoessani tuli mieleen, että pian on kaikkien aikojen köyhien kyykytyskesä takana. Lomakauden päättyessä päättyvät nimittäin myös monien hallituksen esitysten lausuntoajat. Yksi kohtuuttomimmista on sote-asiakasmaksujen korottaminen.
Pähkinänkuoressa: hallitus leikkaa lisää sotesta ja laittaa hyvinvointialueet korottamaan terveydenhuollon asiakasmaksuja leikkauksia vastaavalla summalla. Jos ja kun itsellä on varaa maksaa, ei ilmeisesti ymmärrä, vaikka ratakiskosta vääntäisi, että valtavan monella ei ole sitä varaa edes nykyisin.
KOKOOMUS ja perussuomalaiset ovat nostamassa maksuja perusterveydenhuollossa yli viidenneksellä, erikoissairaanhoidossa lähes puolella. Esimerkiksi sairaalan poliklinikkakäynnistä pitäisi jatkossa pulittaa 66,70 euroa nykyisen 46 euron sijaan.
Tämä ei ole maltillista, kuten hallitusohjelmassa tavoitteen osalta väitetään.
Se ei ole myöskään kohtuullista, ei oikeudenmukaista, ei edes järkevää.
Valtavasta tulonsiirrosta yksityiselle terveysbisnekselle ei ole hyötyä julkisen terveydenhuollon jonojen lyhentämisessä.
SUOMESSA on jo nyt kansainvälisesti verrattuna korkeat asiakasmaksut. Esimerkiksi Sipilän hallitus korotti asiakasmaksuja jo vuonna 2018. Sen seurauksena niitä menee yhä enemmän ulosottoon – viime vuonna satoja tuhansia – ja tämän myötä asiakkaita ulosottokierteeseen.
Orpon-Purran nyt esittämät korotukset ovat vielä suurempia kuin silloin, mutta hallituksella ei ole huolta huomisesta, kunhan sanahelinä on vain kaunista – ja kauniin puheen hallitus todella osaa.
Asetusmuistioluonnoksessa väitetään itseasiassa pokkana, että maksukorotuksilla varmistetaan yhdenvertaiset ja riittävät palvelut kaikille sekä edistetään niiden saatavuutta.
Tämä on aivan absurdi väite, jonka kuka tahansa voi kumota sekunneissa.
Esimerkiksi THL:n mukaan perusterveydenhuollon maksukorotukset voivat vähentää terveyskeskuskäyntejä jopa kuusi prosenttia.
Tämä on täysin vastoin hallituksen väitettä, että korotukset parantaisivat palvelujen saatavuutta. Kuinka tyhmänä hallitus siis ihmisiä pitää?
THL:n mukaan perusterveydenhuollon maksukorotukset voivat vähentää terveyskeskuskäyntejä jopa kuusi prosenttia.
MAKSUKOROTUKSET heikentäisivät juuri niiden ihmiset tilannetta, jotka ovat jo valmiiksi ahtaalla. Hallitus jättää silti jälleen kerran tekemättä aidot vaikutusarviot, eikä huomioi valmistelussa yhteisvaikutuksia edes jo läpi ajamiensa leikkausten kanssa. Tästä myös eduskunnan oikeusasiamies huomauttaa lausunnossaan.
Mutta ymmärtäähän tämänkin: on varmasti kipeää ja vaikeaa kohdata se tosiasia, että oma politiikka on karua kylmää kyytiä, joka kyykyttää eritoten yksinhuoltajia ja lapsiperheitä.
SEN sijaan, että leikataan pienituloisten terveyspalveluista, hallituksen tulisi perua yksityisten terveyspalvelujen Kela-korvausten korotukset.
Kuten koko ajan olemme varoittaneet, ei valtavasta tulonsiirrosta yksityiselle terveysbisnekselle ole ollut hyötyä julkisen terveydenhuollon jonojen lyhentämisessä. Rahat ovat vain valuneet yksityisten palvelujen hintoihin eli terveysjättien voitoiksi.
”KÖYHÄN elatus on köyhällä itsellään,” ja Orpon-Purran hallitus aikoo puristaa viimeisetkin mehut heistä.
Kirjoittaja on kansanedustaja (sd.).
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.