Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Kuinka selvitään koronan jälkeen?

Istock

Korona on tuonut tullessaan paljon pohdittavaa ajatellen hyvinvointivaltiota ja ylipäätään elämää, jota elämme. Jossain vaiheessa ajattelin, että tämä kriisi saattaa herättää meidät uudella tavalla arvostamaan julkista sektoria ja vaikkapa maksamiamme veroja.

Jussi Maasola

SDP:n varavaltuutettu, Jyväskylä

Nyt näyttää pahasti siltä, että olin väärässä. Olin turhan toiveikas. Saamme lukea lehdistä ja netistä, kuinka tulevaisuudessa julkista sektoria on leikattava, turhia viranhaltijoita vähennettävä ja sosiaaliturvaa on pienennettävä, jotta selviämme kriisistä ja sen tuomasta taloudellisesta ahdingosta. Suoraan sanottuna karmeaa luettavaa! Eikö edellisistä talouskriiseistä ole opittu yhtään mitään? Onko odotettavissa uudet kikyt ja aktiivisuusmallit? Olisiko nyt oikeasti aika kaikkien osallistua näihin talkoisiin? Myös markkinavoimien!

Oikeiston ajatus, että markkinavoimat hoitavat kaikki ongelmat on kummallinen. Ilman toimivaa julkista sektoria emme pärjää kovinkaan pitkää, sen olemme huomanneet tämän kriisin aikana. Markkinavoimat ovat osoittautuneet kriisissä hyvinkin haavoittuviksi.

Työelämäprofessori Vesa Vihriälän työryhmän raportti koronakriisin hoitoon sisältää monta hyvää kohtaa. Julkisen sektorin investoinnit, tiehankkeet ja rakentaminen sekä oppivelvollisuuden pidentäminen ovat satsauksia tulevaisuuteen, jotka aivan varmasti maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti. Verotuksen kiristykset voidaan kohdistaa muun muassa listaamattomiin yrityksiin ja fossiilisiin polttoaineisiin. Olisiko myös kohta aika poistaa ne kuuluisat kannattamattomat yritystuet? Harmaa talous ja vakuutuskuorikikkailu kuriin ihan oikeasti!

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden vuoden 2021 budjetin suunnittelu on käynnistynyt. Kuten kaikki tiedämme, koronapandemia aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia molemmille. Tilinpäätösennusteet eivät ole iloista luettavaa. Tulevaisuudessa olemme päättäjinä todella kiperien valintojen edessä. Valtion lisätalousarviota odotellaan koronasta aiheutuviin lisäkustannuksiin.

Toimiva perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito on turvattava, tästä lähdetään liikkeelle. Markkinavoimille emme voi antautua ihmisen perustarpeiden edessä. Tämän on meille korona opettanut jo nyt. Erkki Tuomiojan sanoin:  ”Markkinavoimat ovat hyvä renki, mutta hyvinvointiyhteiskuntaa ne eivät koskaan ilman valtiollista ohjausta ole luoneet.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE