Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kulmuni juurii nyt hallituksen kriisiä ja lähettää terveiset työmarkkinajärjestöille: “Hallitus tekee päätökset kaikissa oloissa”

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni siirtyy valtiovarainministeriksi.

Valtioavarainministerin paikalle tulevassa Marinin (sd.) hallituksessa siirtyvä keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni avaa tuoreessa Facebook-päivityksessään näkemyksiään hallitusyhteistyöstä ja keskustan asemasta.

Demokraatti

Demokraatti

– Tunnistan hyvin monen keskustalaisen kipuilut hallitusvastuusta. Sitä lisää alkutaipaleen eripuraisuus, ja sanotaan suoraan, epäonnistumiset, hän kirjoittaa ja sanoo, että on haettava uutta suuntaa.

Kulmunin mukaan hallitus on näyttäytynyt riitaisena.

– Taustalla on edelleen voimakkaana elävä ajatus siitä, että viime kaudella oppositiossa olleet puolueet rakentavat hallituksessa olonsa perusteena muutoksena edelliseen hallitukseen.

Kulmunin mukaan tämä näkyy ajoittain kansanedustajien ulostuloissa. Hän viittaa sellaisiin tapauksiin, joissa perustellaan hallituksen tekemisiä sanomalla, että nyt tehdään toisin kuin Sipilän (kesk.) hallitus.

– Sanon tämän vakavasti: tämä argumentti ja motiivi ei ole kestävä millekään hallitukselle. Jokaisen hallituksen, joka aidosti haluaa onnistua, tulee ponnistaa omin avuin. Niin tämänkin hallituksen on seistävä omilla jaloillaan.
Tie, jota on nyt lähdetty kulkemaan, on nopeasti loppuun kuljettu. Ainoastaan oman uuden rakentaminen on kestävää, hän kirjoittaa.

– Arvelen olevani uskottava tämän teille Keskustan puheenjohtajana kertomaan: vanhan haukkumisesta ei tälle hallitukselle löydy eteenpäin vievää sidettä. Toivon, että hallituskumpanit tämän ymmärtäisivät, Kulmuni sanoo.

Toisin sanoen Kulmunin kirjoituksessa näyttäisi olevan kyse edellisen hallituksen perinnöstä. Sitä ei saisi keskustajohtajan mielestä hallituskumppaneiden toimesta moittia.

“Tuli ikään kuin tavaksi liputtaa jo ennakolta.”

Tämän jälkeen Kulmuni siirtyy ajankohtaisiin asioihin. Hänen mukaansa “takana on yksiselitteisesti karmea politiikan viikko”.

Hän avaa nyt myös aiempaa enemmän sitä, miksi keskusta lopulta viesti epäluottamusta pääministerinä toimineelle Antti Rinteelle (sd.).

– Pääministeri Rinne oli ajautumassa Postiin liittyvässä tapauksessa sellaiseen kierteeseen, että se oli syömässä hallituksen toimintakyvyn. Peli oli pakko viheltää poikki ja jatkuvasti paheneva tilanne rauhoitettava.
Perustelen tätä ratkaisua sillä, että pääsemme eteenpäin tärkeissä asiakysymyksissä.

Tämän jälkeen Kulmuni kertoi toiveitaan tulevasta mutta näyttää samalla jatkavan myös Rinteen hallituksen ruotimista.

– Ensinnäkin meillä on edessä erittäin vaikeaksi ennakoitu työmarkkinakevät. En uskonut, että aiempaa menoa jatkamalla olisimme kyenneet hallituksena olemaan Suomen edun vaatimassa iskussa. Tuli ikään kuin tavaksi liputtaa jo ennakolta voimallisesti jonkun osapuolen puolta asioissa, joihin tulisi ehdottomasti suhtautua viileän puolueettomasti. Kaikenlaiset ennakkoasennot ainoastaan vaikeuttavat työmarkkinaosapuolten välisiä neuvotteluja.

– Hallituksesta käsin sen ymmärryksen antaminen, että nyt on oikein luvan kanssa paikka vetää kotiinpäin, johtaa itseään toteuttavaan kehään. Neuvottelut vaikeutuvat, kun on ennalta luotu odotus, että hallituksen – tai sen joidenkin puolueiden kautta asia tulee hoidettua paremmin. On otettava se vastuu, joka hallitukselle kuuluu – vastuu toimimisesta tavalla, joka edesauttaa kaikin tavoin neuvottelurauhaa.

“Mikäli tuloksia kolmikantaisesti ei synny…”

Kulmuni toteaa myös, että keväälle osuvat myös uusien vaikuttavien työllisyystoimien linjaaminen.

– Tätä on valmisteltu niin ikään kolmikantaisissa työryhmissä. Näen asian niin, että viimekätinen vastuu tässä asiassa on yksin maan hallituksella. Mikäli tuloksia kolmikantaisesti ei synny, tulee päätöksiä syntyä yksin hallituksen voimin.

– Oma arvioini on, että tulemme onnistumaan vain, mikäli viestimme työmarkkinaosapuolille on, että hallitus tekee päätökset kaikissa oloissa. Meillä tulee olla kyky tehdä tarvittaessa vaikeita ratkaisuja ohi työmarkkinajärjestöjen.

Keskustan puheenjohtaja nostaa esille valtion omistajaohjauspolitiikan uskottavuuden.

– Valtion omistajaohjauspolitiikka ei ole minkään yksittäisen ministerin omistajaohjauspolitiikkaa vaan valtion omistajapolitiikkaa. Tätä hoitaa virkavastuulla omistajaohjausministeri, joka johtaa valtionomistuksia hallinnoivaa osastoa.

– Omistajaohjausministerin toimintaa ja tapaa hoitaa omistajaohjausta on kuitenkin monella tapaa rajoitettu ja säännelty. Yksi vahvimpia linjauksia on, että yhtiöiden johtaminen ja operatiiviset päätökset kuuluvat yhtiöiden johdolle, eikä ministeri puutu johdon yksittäisiin päätöksiin. Omistaja nimittää yhtiön hallituksen ja asettaa sen toimintaa ohjaavat suuret linjat. Hallituksella on kuitenkin näiden linjausten sisällä oma toimintavapaus ja siihen liittyvä vastuu.

Kulmuni sanoo, että keskusta haluaa käydä näistä asioista keskustelun hallituksen sisällä.

– Tavoite täytyy olla se, että tulemme jatkossa olemaan nykyistä yhtenäisempiä ja toimintakykyisempiä.
Etenkin tulevat työllisyystoimet sanelevat hallituksen onnistumisen. Niiden ja työmarkkinakierroksen seuraaminen ja sovun edistäminen vaatii valtavasti työtä ja osaamista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE