Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Kuluttaja-asiamies tarttui Finnairin markkinoinnissa käyttämään ympäristöväittämään

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kuluttaja-asiamies on puuttunut lentoyhtiö Finnairin markkinoinnissaan käyttämään ympäristöväittämään. Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) mukaan Finnair antoi markkinoinnissaan harhaanjohtavan kuvan yrityksen lentomatkustamisen myönteisistä ympäristövaikutuksista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Markkinoinnissaan Finnair kertoi hankkivansa uusiutuvaa lentopolttoainetta, joka vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 prosenttia. Mainoskuvituksessa käytettiin ympäristöystävällisyyttä korostavaa kuvaa maapallosta ja lentokoneesta, jonka lentoreittiä seuraa vihreä juova.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan kuluttaja ei voi markkinoinnissa käytetyn väitteen perusteella tietää, mikä merkitys uusiutuvan lentopolttoaineen hankinnalla on Finnairin kokonaispäästöihin.

KKV:n mukaan mainoksesta ei esimerkiksi käynyt ilmi, kuinka suuri hankinta on suhteellisesti, mihin väittämällä verrataan tai mihin ajanjaksoon se liittyy. Markkinoinnissa korostettu väite voitiin ymmärtää jopa niin, että Finnair olisi siirtynyt kokonaan uusiutuvan lentopolttoaineen käyttöön ja Finnairin päästöt kokonaisuudessaan vähenisivät 80 prosenttia.

Finnairin selvityksestä kuluttaja-asiamiehelle ilmeni, että toissa vuonna uusiutuvan lentopolttoaineen prosenttiosuus kaikista Finnairin käyttämistä polttoaineista oli kuitenkin vain noin 0,2 prosenttia.

FINNAIRIN markkinoinnissa kerrottiin lisäksi yrityksen tavoitteesta olla täysin hiilineutraali vuonna 2045. Kuluttaja-asiamies piti Finnairin ilmausta hiilineutraaliustavoitteesta alttiina muutoksille ja epävarmuudelle sekä kuluttajien kannalta vaikeasti arvioitavana.

Finnairin selvityksen mukaan kirjaus perustuu Finnairin vuonna 2020 julkistamaan vastuullisuusstrategiaan ja siinä asetettuun hiilineutraaliustavoitteeseen.

KKV:n mukaan Finnair on sitoutunut siihen, ettei se enää luo ympäristömarkkinoinnillaan harhaanjohtavaa kokonaisvaikutelmaa lentomatkustamisen ympäristövaikutuksista.

 

Uutista täydennetty klo 13.30.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE