Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Talous

Kuluttajaliitolta huolestuttava viesti: Joka viidennellä on nolla euroa pelivaraa elinkustannusten nousuun

Getty Images

Viidennes eli 20 prosenttia arvioi, että oman kotitalouden pelivara on tällä hetkellä nolla euroa elinkustannusten noustessa. Tämä käy ilmi Kuluttajaliiton kyselystä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kuluttajaliitto kysyi kuluttajilta, kuinka paljon kotitalouden kuukausittaiset menot voisivat nousta ilman, että kotitalous joutuu taloudelliseen ahdinkoon. Yksinhuoltajat ja yksinasuvat kertoivat muita useammin, että maksuvaraa kustannusten nousuun ei ole enää lainkaan.

Liki puolessa (47 %) suomalaisista kotitalouksista pelivara elinkustannusten nousuun on nollasta enintään sataan euroon.

Taloudelliset haasteet korostuvat erityisesti yksinhuoltajilla, joista jopa 31 prosenttia kertoi, ettei heillä ole lainkaan maksuvaraa ilman taloudellisen ahdingon vaaraa.

Elinkustannusten nousu tuntuu myös yksinasuvilla, joista joka neljännes (25 %) ilmoitti, että pelivaraa omassa taloudessa ei enää ole.

KULUTTAJALIITTO ON erittäin huolissaan niistä kotitalouksista, joilla ei ole lainkaan tai hyvin pieni taloudellinen liikkumavara elinkustannusten noustessa.

”Jo nyt esimerkiksi maksamattomat sähkölaskut näkyvät maksuhäiriömerkintöjen määrässä”, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell huomauttaa tiedotteessa viitaten Asiakastiedon viimeisimpiin tilastoihin.

”Maksamattomista sähkölaskuista aiheutuneiden maksuhäiriömerkintöjen määrä on kasvanut tämän vuoden aikana jo 18 prosentilla, vaikka lämmityskausi on vasta alkamassa”.

Beurling-Pomoell painottaa, että yhteiskunnan on varmistettava, että kaikkien kuluttajien elämän perustarpeet, kuten ruoka, lääkkeet ja lämmitys voidaan turvata riittävällä tasolla myös tulevana talvena.

”Ketään ei saa jättää yksin.”

Kuluttajaliitto muistuttaa, että mikäli kuluttajalla ei ole varaa elämälle välttämättömiin perusasioihin, kuten ruokaan, lääkkeisiin tai lämmitykseen, on otettava välittömästi yhteyttä oman kunnan tai vuodenvaihteen jälkeen hyvinvointialueen sosiaalitoimeen tilanteen selvittämiseksi.

Kuluttajaliiton tilauksesta kyselyn toteutti Aula Research. Kyselyyn vastasi yhteensä 1090 henkilöä ympäri Suomen ja otos edustaa täysi-ikäisiä suomalaisia iän ja sukupuolen mukaan painotettuna sekä maakunnan mukaan kiintiöitynä. Kysely toteutettiin 6.9.-21.9.2022 sähköisenä kyselynä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE