Politiikka
13.12.2024 10:42 ・ Päivitetty: 13.12.2024 10:42
Kumpula-Natri hoputtaa digitaalisen henkilöllisyystodistuksen valmistelua – ”Suomi on ollut digitalisaatiossa Euroopan kärkeä”
Kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri hoputtaa digitaalisen henkilöllisyystodistuksen valmistelua. Hän on jättänyt kirjallisen kysymyksen niin sanotun eIDAS-asetuksen valmistelusta Suomessa.
EU:n uudistettu eIDAS-asetus tuli voimaan toukokuussa. Asetuksella edistetään rajat ylittäviä tunnistamis- ja luottamusratkaisuja Euroopassa.
Kumpula-Natrin mukaan asetuksen ytimessä on velvollisuus ottaa jokaisessa Euroopan maassa käyttöön identiteettilompakkoratkaisu, joka mahdollistaa erilaisten henkilöä koskevien tietojen varmentamisen ja todentamisen niin, että henkilö itse hallitsee sitä, mitä tietoja luovuttaa missäkin tilanteessa.
– Suomi on ollut digitalisaatiossa Euroopan kärkeä. Erilaisissa digitalisaation hyödyntämistä yhteiskunnassa mittaavissa vertailuissa Suomi on yleensä joko Euroopan ykkönen tai ainakin kolmen kärjessä, Kumpula-Natri sanoo tiedotteessa.
– Etumatkan säilyttäminen vaatii kuitenkin jatkuvaa työtä, eikä kyse ole vain kunniakysymyksestä. Yhteiskunnan tehokas digitalisoituminen tuo valtavia hyötyjä ja suhteellinen etumatka kehityksessä tuo maalle, kansalaisille ja sen elinkeinoelämälle merkittäviä kilpailuetuja.
Kumpula-Natri näkee sähköisen asioinnin pikaisen käyttöönoton helpottavan kansalaisten arkea. Hän näkee sen myös yhtenä kasvun piristysruiskeena.
– Myös yritysten toiminta tehostuisi, kun asiointi helpottuisi.
ASETUKSEN mukainen valmistelu etenee jo asetuksen velvoittamanakin, mutta Kumpula-Natrissa herättää huolta se, onko Suomi menettämässä etulyöntiasemaansa, joka sillä on ollut digitaalisen identiteetin ratkaisujen kehittämisessä.
– Digitaalista lompakkoa voisi hyödyntää myös terveystietojen siirtämisessä sote-ratkaisujen tehostamiseen ja esimerkiksi ihmisten tunnistamiseen yli hyvinvointialuerajojen.
– Saumattomasti toimiva, turvallinen ja kaikki suomalaiset kattava luottamusinfra on avainasemassa yhteiskunnan digitalisaation eteenpäin viemisessä. Suomi on ollut myös tässä edelläkävijöiden joukossa, Kumpula-Natri sanoo.
Hän muistuttaa edellisen hallituksen antaneen esityksen digitaaliseksi henkilöllisyystodistukseksi, jonka oli tarkoitus olla ensimmäinen osa uudistetun eIDAS-asetuksen mukaiseksi digitaalisen itsehallittavan identiteetin ratkaisuista. Lakiesitys kuitenkin raukesi eduskunnan ajan loppuessa kesken vaalikauden vaihtuessa.
– Siksi kysynkin: Mikä on eIDAS-asetuksen mukaisen lompakkoratkaisun edistämisen tilanne Suomessa tällä hetkellä? Onko käynnissä oleva valmistelutyö kokonaisuudessaan riittävä varmistamaan, että Suomi on asiassa kärkijoukossa kehittämässä uusi digitaalisia ratkaisuja, eikä ainakaan menetä asemiaan kehityksessä suhteessa muihin Euroopan maihin, vaan mielellään vielä parantaa niitä?
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.