Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Kun pelkästään kurjuutta on jaossa…” – ammattiliitolta vetoomus hallituksen kehysriiheen

PAM/Eeva Anundi

Palvelualojen ammattiliitto PAM vetoaa hallitukseen, että se jakaisi säästötoimissaan taakkaa tasaisemmin.

Demokraatti

Demokraatti

– Kun pelkästään kurjuutta on jaossa, tarvitaan vahvaa oikeudenmukaisuuden tajua päätöksissä, puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen (kuvassa) toteaa tiedotteessa.

Petteri Orpon (kok.) hallitus kokoontuu maanantaina alkavaan kehysriiheen päättämään valtion talouden suuntaviivoista vuosille 2025-2028.

Hallituksen tähän mennessä toteuttamat ja päätetyt valtiontalouden säästötoimet ovat rankaisseet matalapalkkaisia sekä vastentahtoista osa-aikatyötä tekeviä palvelualojen ammattilaisia, ammattiliitto kritisoi.

“Tämä on kohtuutonta.”

PAMiin kuuluu esimerkiksi tarjoilijoita, siivoojia, kokkeja ja kaupan alan työntekijöitä.

– Leikkaustoimet niin työttömyysturvaan kuin muihin tukiin ovat iskeneet vain pienituloisiin. Samalla suuripalkkaiset saavat nauttia veroalennuksista. Tämä on kohtuutonta, Rönni-Sällinen huomauttaa.

Voimakkaimmin leikkaukset kohdistuvat PAMin mukaan pienituloisiin lapsiperheisiin tilanteessa, jossa toinen perheen aikuisista jää työttömäksi ja haluaisi ottaa vastaan osa-aikatöitä sovitellulla työttömyysetuudella.

LIITTO LASKEE, että työttömyysturvan lapsikorotusten ja suojaosan poisto leikkaavat osa-aikaisesti työskentelevän perheellisen palvelualojen työntekijän työttömyysetuutta kuukaudessa jopa 300-400 euroa jo ennen ansiosidonnaisen päivärahan porrastuksen vaikutuksia.

Asumistuen muutokset tarkoittavat PAMin mukaan puolestaan, että korkeiden asuinkustannusten alueella tällaiseen perheen kuukausittaiseen toimeentuloon kohdistuu vielä 100-200 euron lisäleikkaus.

Hallitus on päättänyt lisäksi etuuksia inflaatio-oloissa nostavan kansaneläkeindeksin jäädytyksestä peräti vuoteen 2027 saakka, liitto muistuttaa.

– Kuluttajahintojen voimakkaan kasvun myötä indeksijäädytys tarkoitti jo kuluvan vuoden alussa lähes kuuden prosentin leikkausta etuuksien ostovoimaan vuodentakaiseen verrattuna.

HALLITUS suunnittelee myös kulutukseen kohdistuvien verojen kuten arvonlisäveron korottamista. PAM huomauttaa, että pienituloiset maksavat arvonlisäveroa suhteessa tuloihinsa enemmän kuin suurituloiset. Tämä vaikutus korostuu entisestään välttämättömyyshyödykkeiden kuten elintarvikkeiden kohdalla.

Normaalitilanteessa etuuksien indeksisidonnaisuus suojelee kaikista pienituloisimpia osittain myös kulutusverojen korotuksilta. Indeksijäädytyksen vuoksi mahdollinen korotus kompensoituu kuitenkin ainoastaan eläkkeiden ja toimentulotuen osalta, liitto huomauttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE