Politiikka

Kuntatyönantajilta sinetti neuvottelutulokselle: ”On valtaisan hienoa, kun saadaan aikaan sopu”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kuntatyönantajien valtuuskunta hyväksyi tiistaina neuvottelutuloksen, jonka KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt saivat pitkien ja vaativien neuvottelujen jälkeen aikaan viime torstaina.

Valtuuskunnan puheenjohtaja, Vantaan henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen pitää vaikeiden neuvottelujen jälkeen syntynyttä tulosta hyvänä.

– On valtaisan hienoa, kun saadaan aikaan sopu. Tällä neuvottelukierroksella pöydässä oli paljon perinteisten neuvottelukohteiden ulkopuolisia asioita.

Tavallisesti kunta-alan neuvotteluissa keskustellaan vain palkankorotusten tasosta sekä työ- ja virkaehtosopimuksissa olevista asioista. Nyt mukana oli muun muassa vaatimus saada kompensaatio lomarahaleikkauksista.

– Nämä tavanomaisesta poikenneet asiat olivat hirvittävän vaikeita sopia, Lievonen sanoo.

Hän pitää lomarahojen kompensaatiota kunnille ja kaupungeille ”vaikeana ja kohtuuttomana ajatuksena”. Lievosen mukaan valtio vei kunnilta säästyneen henkilöstömenon osuuden valtionosuuksista, kun lomarahoja leikattiin kiky-sopimuksella.

– Täytyy olla tyytyväinen, että näistä pulmista huolimatta saatiin aikaan sopimus, Lievonen sanoo.

– Hyvää on sekin, että lakot vältettiin.

Sopimus tuo kuntatyönantajille työrauhaa yli kaksi vuotta.

KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen (kuvassa) pitää tärkeänä, että vaikeista lähtöasetelmista huolimatta kunta-alan sopimusratkaisu on kustannustasoltaan niin sanotun yleisen linjan mukainen ja se sisältää paikallisesti neuvoteltavia eriä.

– Sopimus tuo kuntatyönantajille työrauhaa yli kaksi vuotta ja se huomioi myös sote- ja maakuntauudistuksen voimaantulon.

Jalonen korostaa, että erillinen paikalliseen tuloksellisuuteen perustuva kertaerä edistää tuottavuuden parantamista ja paikallista sopimista.

– Uskon, että kuntaratkaisun kanssa voidaan elää myös kuntatalouden tila huomioiden.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat