Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kuntien yt:t vaanivat taustalla – Paatero kehotti arvioimaan myös, voiko ihmisiä tarvittaessa siirtää toisiin tehtäviin

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.).

Hallitus piti tänään  tilannekatsauksen kuntien tilanteesta. Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) totesi valmiuslain käyttöönoton vaikuttaneen kuntiin. Hallituksen aiemmat talouspäätökset vaikuttavat myös välillisesti kuntiin.

Demokraatti

Demokraatti

Paatero toisti tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marinin (sd.) aiemmin toteaman toiveen, jonka mukaan kuntien olisi hyvä pidättäytyä lomautuksista ja irtisanomisista.

Tällä hetkellä noin parissakymmenessä kunnassa on käynnissä yt:t ja painetta on muutoinkin.

Paateron mukaan yhä enemmän pitää arvioida, onko mahdollista siirtää ihmisiä tehtävistä toisiin kuntien sisällä. Oletettavaa on, että yli 70-vuotiaiden palvelusta tulee kunnille velvoitteita, joihin nykyinen kotipalvelun henkilöstö ei riitä.

Talousvaikutukset kuntiin näkyvät kunnolla vasta lähiaikoina.  Siksi Paateron mukaan järjestys on ollut ymmärrettävä, eli ensin hallitus puuttuu ja tukee työmarkkinoiden asioita ja sen jälkeen kuntia.

Kuntien taloustilanteen arviointi on tällä hetkellä Paateron mukaan vaikeaa, koska tilanne muuttuu hetkittäin. Valtiovarainministeriön kansantalousosaston arviot saadaan lähiaikoina.

Paateron mukaan VM kutsuu myös kuntien johtoa arvioimaan tilannetta yhdessä ministeriön kanssa.

Investointeja kannattaa jatkaa.

Kuntaministeri Sirpa Paatero painotti tiedotustilaisuudessa myös, että kuntien hallinnon ja päätöksenteon valmiuden on  oltava olemassa.

– Olemme kannustaneet kuntia nyt viimeistään käynnistämään omat valmiusryhmät. Kuntalaisille tiedottaminen on erittäin tärkeätä. On tärkeää, että kunnan normaalit toiminnot jatkuvat.

Paateron mukaan jo nyt on päätetty ja se etenee, että kunnille kompensoidaan kuntiin vaikuttavat määräaikaiset yritysten veronlykkäykset.

Nykyiset päätetyt valtionosuudet tulevat kunnille normaalisti. Nyt arvioidaan mikä on valtionosuuksien määrä, joka poikkeustilanteesta johtuen tarvitaan lisää. Korona-viruksen saaneiden hoidosta tulee muun muassa lisäkustannuksia.

Varhaiskasvatuksen käyttö vähenee, jolloin siitä kertyvät maksutulot vähenevät. Toisaalta etäopetuksen järjestämisestä tulee kunnille lisää kustannuksia. Liikunta- ja kultturipalvelujen tuotot vähenevät. Kuntien tilapalvelujen kertaluonteiset vuokratuotot vähenevät.

Paateron mukaan kuntien kannattaa jatkaa investointihankkeita, jottei maamme taloudellinen tilanne entisestään heikenny.

Kuntien verotulot kokonaisuutenaan tullevat ihmisten lomautusten ja irtisanomisten vuoksi tippumaan.

– Kuntarahoitus ja Kuntien takauskeskus ovat ilmoittaneet, että heidän osaltaan rahoituksen saannissa ei tule olemaan ongelmia, mikä on hyvä viesti.

Kuntien taloustilannetta arvioidaan etenkin kehysriihessä. Muun muassa valtionosuuslisäykset tulevat pohdintaan ja samoin yhteisöveron jako-osuuden muutokset.

– Se on se akuutti paikka, jossa tätä isossa mittakaavassa arvioidaan.

Muu mahdollisuus hoitaa kuntataloutta on Paateron mukaan lisätalousarvio.

– Kuntien työntekijät ovat nyt ne, jotka pitävät yhteiskuntaa pystyssä ja kaikki tuki sinne puolelle.

Kuntaliitolta karu arvio.

Kuntaliiton ensiarvion mukaan koronavirus heikentää kuntataloutta tänä vuonna vähintään 1,5 miljardilla eurolla.

– Puolentoista miljardin vaikutuksesta noin puolet on menojen lisäyksiä ja puolet menetettyjä tuloja, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina totesi aamulla Ylellä.

Reina korosti kuitenkin, että tässä vaiheessa arvioihin liittyy vielä suuria epävarmuuksia.

Etenkin kuntien teveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen menoihin kohdistuu nyt mittavat nousupaineet.

Reina korosti Ylellä, että valtion uskottava osallistuminen kuntien taakanjakoon olisi nyt ensiarvoisen tärkeää, jotta kunnat voivat kriisitilanteessa keskittyä palvelujensa turvaamiseen.

– Näin myös paine lomautuksiin ja irtisanomisiin kunnissa vähenisi.

Toimittajat: Marja Luumi, Johannes Ijäs

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE