Politiikka
16.2.2021 15:23 ・ Päivitetty: 16.2.2021 15:23
Kurvinen kivahti perussuomalaisille: ”Voisitteko te suoraan kertoa” – Orpo tasapainoili epäluottamuslauseen kanssa: ”Emme flirttaile”
Eduskunta on käynyt keskustelua perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Liike nytin välikysymyksestä EU:n elpymisrahastosta.
Myös kokoomus jätti hallitukselle epäluottamuslauseen.
Keskustelussa hallitus puolusti eurooppalaista elvytystä ja näki, että se hyödyttää myös Suomea Euroopan noustessa jaloilleen. Myös siitä muistutettiin, että muutkin talousalueet elvyttävät ja Euroopalla ei ole varaa jäädä jälkeen.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio veisteli, että eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) saa Nobel-palkinnon.
– Koska olette tehneet huomattavan taloudellisen innovaation siinä, että maan kannattaa lahjoittaa rahaa kilpailijamaille, jotta sen oma talous elpyy, Tavio sanoi.
– Ministeri Vanhanen (kesk.) on toistellut, että samassa talousalueessa olevien maiden kannattaa harjoittaa tulonsiirtoja elpymisen nimissä. Kuitenkaan Yhdysvallat ei ole lahjoittamassa rahaa Meksikolle tai Kanadalle, vaikka ne ovat samassa talousalueessa, Tavio jatkoi.
”Te maalaatte jonkinlaisen muun uhkakuvan, sellaisen peikon.”
Lisää aiheesta
Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva katsoi, että salissa puhutaan toisten ohi.
– Miksi ette voi vastata siihen kritiikkiin, kohteisiin, joita teidän suuntaan on esitetty välikysymystä koskevissa puheenvuoroissa. Te maalaatte jonkinlaisen muun uhkakuvan, sellaisen peikon, jota kukaan ei ole tarkoittanutkaan. En minä yhdy perussuomalaisten välikysymykseen ennen muuta sen takia, että siinä flirttaillaan sellaisten asioiden kanssa, jotka ovat erittäin vakavia Suomen geopoliittisellekin asemalle. Ei kannata tehdä sellaisia mustamaalauksia, ei hallituksen oppositiosta eikä opposition hallituksesta, jotka eivät ole tästä maailmasta, Kanerva sanoi.
– Oma vastaukseni perussuomalaisten tekemään välikysymykseen oli muotoiltu juuri niin, että siinä pyrittiin vastaamaan kaikkiin niihin kysymyksiin hyvin selkeästi, joita välikysymyksessä esitettiin, pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi Kanervalle.
Hallituksesta käsin katsottiin monta kertaa, että elpymispakettia vastustava perussuomalaiset itse asiassa haluaisi Suomen pois EU:sta.
– Mitkä ovat niitä teidän verrokkimaitanne. Ovatko niitä vaikka Valko-Venäjä ja Albania, jotka eivät ole EU:ssa? Voisitteko te suoraan kertoa, kannatatteko te Suomen EU-jäsenyyttä vai ette, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen esimerkiksi kysyi.
”Te olette tekemässä historiamme katalinta petosta.”
SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen kyseenalaisti kokoomuksen epäluottamuslauseen. Hänen mielestään hallitus juuri onnistui niissä elpymispaketin neuvottelemisen kohdissa, joista sitä nyt kokoomuksesta kritisoidaan.
Keskustan Anne Kalmari totesi, että EU:n budjetti ja elpymisrahasto ovat kokonaisuus. Jos ei ole toista, ei ole toistakaan.
– Kun rahoituskehystä perussuomalaiset eivät haluaisi hyväksyä, se tarkoittaa, että te ette halua hyväksyä Suomen maataloustukia ja maaseudun kehittämistä, hän totesi.
– Onko tämä parasta, mihin keskusta kuntavaalipaniikissaan kykenee. Elpymispakettia ei pitäisi kytkeä rahoituskehykseen. Mitä keskusta on tehnyt sen eteen, että tällaista kytkentää ei olisi? Jussi Halla-aho kysyi.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki muistutteli, että perussuomalaisia kansanedustajia on ollut aikanaan hyväksymässä Kreikan kolmatta tukipakettia.
– Kun täällä meillä kiristetään vyötä ja hallitus lisää kansalaisten verotusta, samanaikaisesti sitten Italiassa tehdään veronalennuksia, sanoi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.
KD on myös mukana perussuomalaisten välikysymyksessä Liike nytin kanssa.
Ano Turtiaisen (at.) mukaan Suomesta on tulossa elpymispaketin myötä EU:n osavaltio ja ”silloin itsenäistä Suomea ei enää ole”.
– Te olette tekemässä historiamme katalinta petosta.
”Helppo kritisoida, mutta ei vaihtoehtoa.”
Puolueensa epäluottamuslauseen kanssa tasapainoillut Petteri Orpo sanoi, ettei kokoomus yhdy muun opposition välikysymyksen tekstiin siksi, ”että me emme flirttaile, emme edes ajattele EU-kansanäänestystä, eroa Euroopan unionista, vielä tässä maailmanajassa”.
– Se olisi katastrofaalista suomalaisille, Orpo yritti vetää rajaa välikysymyksen tekijöihin.
Kokoomuksen puheenjohtajan Orpon mukaan kokoomus puolustaa voimakkaasti Suomen EU-jäsenyyttä.
– Se, mistä me jätämme epäluottamuslauseen, on nimenomaan tämä taloudellinen ratkaisu, joka nyt on tehty.
Orpo sanoi, että Suomi teki neuvotteluratkaisua niin, että tukea elpymisrahastosta suunnataan myös muuhun kuin koronasta toipumiseen.
– Suunnataan suoraan sellaisiin asioihin, jotka ovat olleet rikki jo ennen koronaa, hän kritisoi.
Orpo sanoi, että hallituksen olisi pitänyt vaatia elpymisrahastosta neuvotellessaan tiukkaa velkakestävyyttä, velkajärjestelymekanismia ja ehdollisuutta niin että rahat suunnataan kaikkialla Euroopassa kestävän kasvun luomiseen.
”En tunnistanut kyllä tuota lainausta.”
Kokoomuksen varapuheenjohtajan Antti Häkkäsen mukaan hallitus ei ole noudattanut perustuslakivaliokunnan ehtoja tiukasta talouspolitiikan ehdoista.
Hän kyseli suoraan pääministeri Marinilta ”onko nyt ymmärretty oikein, kuka määrittää tämän paketin perustuslainmukaisuusarvion”.
– En tunnistanut kyllä tuota lainausta, jonka ikään kuin laitoitte suuhuni, Marin sanoi myöhemmin.
– Perustuslakivaliokunta on kiinnittänyt useisiin asioihin huomiota ja juuri näihin asioihin valtioneuvosto on pyrkinyt löytämään ratkaisuja, Marin jatkoi ja suuren valiokunnan puheenjohtajan Satu Hassi (vihr.) myöhemmin vahvisti Marinin kannan.
Perussuomalaisten Mika Niikko syytti kokoomusta sanoilla kikkailusta ja sanoi, ettei puolueesta ole ollut vastustamaan tulonsiirtounionia.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kyseli opposition omien vaihtoehtojen perään.
– Oppositio kritisoi, että EU:n elvytysrahat olisi pitänyt kohdistaa kokonaan koronavaikutuksiin. Edustaja Halla-aho, tämähän olisi tarkoittanut sitä, että Italia, Espanja, Belgia ja Ranska olisivat saaneet entistä isomman osan tästä. Helppo kritisoida, mutta ei vaihtoehtoa, Lindtman totesi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.