Huvudnyheter

Kvarnström: De äldres rättigheter ska förstärkas – oppositionens förslag skulle öka byråkratin

Foto: Jukka-Pekka Flander
Det är bra att de äldre äntligen får en röst som jobbar för dem, säger Johan Kvarnström.

Regeringen Marins proposition om att inrätta en äldreombudsman behandlas som bäst i riksdagen. Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) välkomnar satsningen som ska förbättra äldres ställning och främja äldres rättigheter. Oppositionens kritik missar enligt honom målet och deras motförslag i utskottet skulle bara öka byråkratin.

ABL

 

 

Syftet med propositionen i fråga är att skapa en självständig och oberoende myndighet för äldre, som en motsvarighet till barnombudsmannen som blivit en viktig myndighet för att föra fram barnens bästa, perspektiv och rättigheter på bred front i samhället. Behovet av en äldreombudsman har diskuterats i flera år genom lagmotioner och medborgarinitiativ. Frågan blir ständigt mer aktuell i takt med de äldres växande andel av befolkningen.

 

– Äldreombudsmannen kan sätta frågor som berör äldres rättigheter och ställning på agendan och hålla dem framme i samhällsdebatten. Myndigheten kan göra utredningar, höras av andra myndigheter i lagstiftningsarbetet och göra utvärderingar av redan fattade beslut och påverka på ett förebyggande sätt, säger Kvarnström som bedömer att en äldreombudsman kommer kunna följa med de äldres situation, belysa vilka åtgärder som behöver vidtas, jobba med attityder, ta fram rapporter och bedöma olika förslags konsekvenser för de äldre.

 

– Det är bra att de äldre äntligen får en röst som jobbar för dem. Det har länge funnits en stark beställning på en sådan här myndighet. Den här regeringen gör nu verklighet av förslagen helt i linje med regeringsprogrammet. Det är ytterligare ett bevis på hur den här regeringen levererar konkreta resultat. Myndigheten i fråga kan göra väldigt stor nytta i förhållande till den ekonomiska satsningen, precis som barnombudsmannen, säger Kvarnström.

 

I utskottsbehandlingen har Samlingspartiet och Sannfinländarna ansett att äldreombudsmannen behövs, men att myndigheten också borde ha mer makt genom att bli besvärsinstans.

 

– Det låter träffande att föreslå ännu mer makt till den nya myndigheten, men vi måste undvika överlappande funktioner och mer byråkrati. Det finns redan besvärsinstanser och att ha överlappande sådana skapar bara juridisk otydlighet och blir onödigt kostsamt. Samlingspartiet och Sannfinländarna kunde istället tacksamt omfatta att myndigheten blir av, till skillnad från då de hade regeringsställning. De långsökta protesterna nu framstår som ren avundsjuka för att den här regeringen får saker till stånd, säger Kvarnström.

 

Ett område som Kvarnström tror kommer bli väldigt aktuellt för äldreombudsmannen att bevaka är den digitala utvecklingen där många äldre fortfarande inte besitter de digitala färdigheterna som är kanske förväntade i dagens samhälle eller har anhöriga som kan hjälpa dem.

 

– Alla har rätt till en fungerande och trygg vardag. Digitalisering ska möjliggöra, men får inte exkludera. Det betyder också att det måste finnas många  olika alternativ för att sköta sina ärenden med myndigheter och få viktig grundläggande service. Det måste också finnas stöd för de grupper i samhället som vill lära sig sköta sina ärenden på nätet. Här kan biblioteken ha viktig roll i att stärka den digitala kompetensen, säger Kvarnström.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE