Huvudnyheter

Kvarnström om Gaza: “Hämndspiralen måste brytas”

Topi Lappalainen
Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) är en av nitton riksdagsledamöter som undertecknade ett upprop som kräver eldupphör i Gaza.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Tisdagens upprop undertecknades av sju riksdagsledamöter från Vänsterförbundet, sex riksdagsledamöter från SDP, fem riksdagsledamöter från De Gröna och SFP:s Eva Biaudet.

De övriga socialdemokraterna utöver västnylänningen Kvarnström som undertecknade uppropet var Matias Mäkynen från Vasa, Lotta Hamari från Birkaland, Timo Harakka från Helsingfors samt Helena Marttila och Pinja Perholehto från Nyland.

ABL intervjuade Johan Kvarnström för att få hans synpunkter på den eldfängda frågan som gäller hur man får slut på konflikten i Gaza.

– Riksdagsgruppens ställningstagande var bra och balanserat men med den bristen att det i ord saknades ett tydligare krav på ett direkt eldupphör, säger han om den socialdemokratiska gruppens ställningstagande i frågan. Han berömmer särskilt SDP:s linje att Israel har rätt att försvara sig inom ramen för internationell rätt.

Det kraftfullare uppropet som Kvarnström undertecknade anser han helt enkelt att kompletterar den socialdemokratiska gruppens ställningstagande.

– Det är starkare vilket behövs eftersom kriget bara eskalerar och dödsfallen blir fler och fler. När ställningstagandet gjordes blev det en viss diskussion om vissa formuleringar och det visar hur känslig frågan kanske är. Ju längre och mer detaljerad ett ställningstagande är, desto svårare är det att enas men man måste skydda civila och hämndspiralen måste brytas, säger Kvarnström.

– Den kollektiva bestraffningen måste upphöra. Det borde vara en självklarhet att brott mot folkrätt och internationell rätt har skett från både Hamas och israeliskt håll. Det är så tragiskt polariserat i dagens diskussion att man borde välja sida i en ytterst komplicerad konflikt där det är uppenbart att det har skett fel överallt. Över 10 000 palestinier har dödats och en enorm mängd lider av brist på el och vatten och andra nödvändigheter.

Kvarnström har behandlat frågan i en VN-kolumn den 3.11 med rubriken “Det är alltid fel att döda barn” som han har publicerat på sin blogg.

– Folken är inte sina våldsamma makthavare, skriver Kvarnström i kolumnen.

Till ABL belyser han särskilt problematiken kring mänskliga sköldar, en fråga som han menar att tenderar att analyseras bristfälligt.

– I andra sammanhang skulle man aldrig godkänna att om en terrorist har tagit gisslan så får man skjuta gisslan för att skjuta terroristerna. Det vad Hamas i praktiken gör är att de håller civilbefolkningen som gisslan eftersom de gömmer sig bakom dem, konstaterar Kvarnström och påpekar att kriget blir väldigt distanserat för att det handlar om missiler och bombningar.

De 19 riksdagsledamöter som undertecknade uppropet för ett eldupphör fördömer både Israels “oproportionerliga vedergällningsåtgärder” och Hamas “obeskrivliga brott”.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE