Kultur

Socialdemokraterna firade svenska dagen med Vårt land

Simon Bergman
FSD:s ordförande Dimitri Qvintus.

SDP firade svenska dagen med en video där kända socialdemokrater reciterar ur Johan Ludvig Runebergs dikt Vårt land, alltså samma dikt som Fredrik Pacius har tonsatt till Finlands nationalsång. FSD:s ordförande Dimitri Qvintus svarade med att sjunga Vårt land i sin video.

ABL

 

 

På X publicerade riksdagsgruppens ordförande Tytti Tuppurainen och även andra socialdemokrater den gemensamma videon som också återpublicerades på partiets konto. I videon inleder Tuppurainen med att recitera ur Runebergs dikt och andra kända socialdemokrater fortsätter. Efter henne står partisekreterare Mikkel Näkkäläjärvi i tur, sedan är det EU-parlamentariker Miapetra Kumpula-Natri och riksdagsledamöterna Kim Berg, Johan Kvarnström, Anna-Kristiina Mikkonen, Ville Skinnari, Tarja Filatov, Nasima Razmyar, Kimmo Kiljunen, Pinja Perholehto, Eeva-Johanna Eloranta, Helena Marttila, Matias Mäkynen samt Tuula Haatainen. Partiordförande Antti Lindtman avslutar videon med att önska glad svenska dagen.

 

 

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus svarade med sin video där han sjunger Vårt land fyrstämmigt. Han påminde om att nationalsångens originalspråk är svenska. I och med att det är svenska dagen, fick han feedback både på X och på Facebook att han borde också ha sjungit Modersmålets sång av Johan Fridolf Hagfors, den kända lystringssången för finlandssvenskarna som speciellt förknippas med firandet av den 6 november i Finland. Qvintus svarade att det hade tagit honom sju minuter att banda in videon med Vårt land och att han inte hann hitta noterna till Modersmålets sång den här gången när han hade för bråttom till jobbet.

 

SDP har förra året publicerat en video där riksdagsledamöter reciterar ur Modersmålets sång men i år valde man att uppmärksamma Runebergs dikt som är originaltexten till nationalsången.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE