Nyheter

Kvarnström optimistisk inför den politiska hösten – ”Har en skön växtvärk i den nya rollen”

Foto: Jukka-Pekka Flander
Johan Kvarnström tror på en kursändring för Finland.

Riksdagen återvände i veckan till vardagen på Arkadiabacken. Nu väntar en intressant och viktig rikspolitisk höst. Johan Kvarnström är optimistisk och tror på en kursändring för Finland. Samtidigt meddelar Kvarnström att han inte kommer kandidera i FSD:s ordförandeval.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Kvarnström, som i våras valdes in på det så kallade FSD-mandatet från Nylands valkrets, säger att ivern i riksdagsgruppen är påtaglig. Själv ser han framförallt fram emot att få inleda utskottsarbetet på allvar. Kvarnström valdes i början av sommaren till ordinarie medlem i  kommunikations- och miljöutskotten, samt suppleant i kulturutskottet.

 

– Startskottet (för utskottsarbetet) gick i veckan med miljöutskottets resa till Estland, där vi träffade Estlands motsvarande utskott och miljöminister. Vi diskuterade Östersjön, klimatförändringar och biologisk mångfald i god samarbetsanda, berättar Kvarnström. 

 

Han upplever att han börjar bli varm i den nya kostymen.


– Det händer fortsättningsvis konstant saker som är nya och lärorika för mig.
Jag har en skön växtvärk i nya rollen. Skillnaden från vårens första gruppmöte till höstens första är enorm, jag är allt mer hemmastadd i det rikspolitiska sammanhanget.

 

Kursändring på kommande

 

Den rikspolitiska hösten kommer till stora delar att handla om budgetförhandlingar, då regeringsprogrammet ska förverkligas. Kvarnström är hoppfull, men konstaterar att förhandlingarna oavsett resultat kommer att innebära en kursändring för Finland.

 

– Oavsett utfallet i denna armbrytning står det klart att riktningen är en helt annan än under föregående period. Det är oklart hur mycket mer pengar som går till exempel till utbildning eller vård, men det är klart att vi satsar mer och utvecklar istället för att skära ner och privatisera.

 

 

Även ur ett finlandssvenskt perspektiv tror Kvarnström att hösten kommer innebära en efterlängtad kursändring. 

 


– Det finns konkreta frågor som beslut om omfattande jour vid Vasa centralsjukhus som FSD kämpat aktivt för. Därtill står det redan klart att regeringens inställning till svenska språket är betydligt sundare än under Sipiläs regering, vilket ska synas i allt beslutsfattande.

 

Ingen kandidatur i ordförandevalet

 

Ur ett FSD-perspektiv är höstens höjdpunkt given – 120-årsjubileet och kongressen i oktober. Även här har Kvarnström höga förhoppningar.

 

– FSD:s höst kulminerar förstås med jubileumskongressen i oktober i Karis. Jag hoppas och tror att kongressen i min kära hemstad Raseborg ger klara utlåtanden om dagspolitik och vågar visionera långsiktigt. Sanna Marins tankar om kortare arbetstid i framtiden är ett exempel på klyschan att SDP är som bäst då SDP är som modigast.

 

I samband med kongressen kommer FSD även att välja en ny ordförande, efter att Viktor Kock i veckan meddelat att han inte ställer upp för omval. Kvarnström vill ändå redan nu avfärda eventuella rykten om en kandidatur för egen del – tills vidare är det riksdagen och familjen som har hans fullständiga uppmärksamhet.

 

– Under mina två år i rörelsen och som observatör i FSD:s styrelse har jag stärkts i uppfattningen att det gynnar FSD att ha flera starka röster med en synlig plattform. Presidiet är en sådan medial plattform, riksdagsmandatet en annan.

 

– Vi ska så att säga inte lägga alla ägg i samma korg, och jag har ansvar för att inte överbelasta mig själv. Nu för tiden är det praktiskt och tidsmässigt svårt att kombinera allehanda riksdagsuppdrag med detta ordförandeskap – speciellt för en ledamot som också har kommunala uppdrag och stor barnfamilj, säger Kvarnström.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE