Huvudnyheter

Kvarnström: Regeringen skär ännu mer från vården och bryter sitt löfte om att skona utbildningen

Jukka-Pekka Flander
Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) säger att regeringen förvärrar vårdkrisen ytterligare med nya sparkrav som riskerar bli dyrare i längden och som drabbar redan utsatta hårt. Därtill är han förfärad över att regeringen trots alla löften skär i utbildningen och frångår avgiftsfri utbildning på andra stadiet.

ABL

 

 

En central fråga inför ramrian var, enligt Kvarnström, om regeringen skulle inse social- och hälsovårdsektorns behov och komma till undsättning.

– Resultatet blev det motsatta, det kom fler nedskärningar. Det enda som så att säga räddades var att några av regeringens egna destruktiva förslag inhiberades, men nya tillkom istället, säger Kvarnström.

Regeringspartiet SFP har lyft fram att vissa sjukhus får behålla möjligheten att be om undantagslov för jour dygnet runt. Detta är i sig förstås välkommet, enligt Kvarnström.

– Men vem hade tänkt ta bort den möjligheten? Jo, regeringen. Detta är ett falskt sätt att skapa en bild av sig som försvarare av vården. Hota, och inhibera en del av egna hoten och lägg till nya, det är regeringens linje. Social- och hälsovårdsektorn fick ingen hjälp alls av regeringen, den fick höjda avgifter och nya nedskärningar. Regeringen ger varken arbetsro eller tillräcklig finansiering till vården.

Att yrkesutbildningen drabbas av en nedskärning på 100 miljoner euro samtidigt som studiematerial på andra stadiet ska börja kosta för de som fyllt 18 år är enligt Kvarnström två steg i helt fel riktning.

– Regeringen lyfter gärna fram en god satsning på fem miljoner euro här och en god satsning på fem miljoner där, bland annat på unga, men med andra handen skär man hundra miljoner bara från yrkesutbildningen. Därtill kommer andra stadiets studier inte längre att vara genuint avgiftsfria, plus att studerandes ekonomi lider ytterligare då deras bostadsbidrag flyttas. Detta i en tid då studier redan blivit mer lånebaserade. Regeringen säger att den satsar på utbildning då den äventyrar rätten till jämlik utbildning. Det här är allvarligt.

Det här säger någonting om prioriteringar. Det hade funnits rättvisare, vettigare och effektivare alternativ”

Enligt Kvarnström valde regeringen än en gång att låta bli de åtgärder som skulle rikta sig mot de mest välbärgade i samhället. Samtidigt håller regeringen fast vid att satsa 460 miljoner euro på det så kallade ”entimmeståget” (Västbanan).

– Det här säger någonting om prioriteringar. Det hade funnits rättvisare, vettigare och effektivare alternativ, säger Kvarnström.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE