Huvudnyheter

Kyösti Kurvinen: Det som är bra för barn och unga är bra för Finland

Kyösti Kurvinen kandiderar i Egentliga Finlands valkrets.

Barn och unga samt motion och idrott är ständigt närvarande element då Kyösti Kurvinen diskuterar politik. Nu siktar han för andra gången på en plats i riksdagen där han vill satsa på förebyggande arbete och utbildning, samt föra en politik som på alla plan värnar om samhällets utsatta.

 

I riksdagsvalet 2015 fick han över tusen röster och nu beskriver han läget som positivt ur hela partiets – SDP:s – perspektiv.

 

– Det är få människor jag träffar som är nöjda med den nuvarande regeringen. Jag skulle se det som konstigt om Socialdemokraterna och De gröna och Vänsterförbundet inte gick framåt i vårens val, säger Kyösti Kurvinen.

 

Till vardags är han lektor i idrott vid Sarlinska skolan i Pargas där han sitter i stadsfullmäktige och i social- och hälsovårdsnämnden. Tidigare har han också lett kulturnämnden.

 

Vi träffas över ett par koppar kaffe hemma hos familjen Kurvinen i Pargas. Sonen Ruby kör runt med en leksaksbil och Kyösti berättar om hur han vill att inte bara hans barn utan alla barn som växer upp i Finland ska få växa upp i trygghet i daghem och skolor med frisk luft och ha samma möjligheter till utbildning och hobbyer.

 

Han ser marginaliseringen som ett allvarligt problem och beskriver trenden som negativ.

 

– Jag ser i grundskolan hur många inte orkar. Antalet ungdomar som blir borta från skolan har ökat under de senaste åren, säger Kurvinen och ger Sipiläs regering en del av skulden:

 

– Jag tror att regeringen har ökat oron i samhället med sparåtgärder och försämringar i arbetarskyddet. Då människorna är osäkra påverkar det också familjerna. Och då det påverkar familjerna orkar föräldrarna inte sköta föräldraskapet som de borde. De borde kunna stödja barnen hemma. Om det inte går så märks det i skolan.

 

Att den mentala ohälsan har ökat bland unga är förstås oroväckande. Kurvinen tror på förebyggande arbete och tillräckligt med skolkuratorer och skolpsykologer. Men han lyfter också fram hur vi ska undvika att hamna i denna situation.

 

Det handlar enligt honom bland annat om att genom avgiftsfri småbarnspedagogik garantera samma grund för alla barn.

 

Det handlar också om att garantera alla barn och unga möjlighet att delta i hobbyverksamhet.

 

– Vilken hobby ett barn har får inte vara fast i hur tjock plånbok föräldrarna har. Även barn i en mindre bemedlad familj ska ha möjlighet att utöva hobbyn. Hur det sen görs måste sen diskuteras. Islandsmodellen är bra på det sättet att yngre elever med kortare skoldagar kunde ha hobbyn i skolans utrymmen. Då behöver de inte hem mellan skolan och hobbyn och vi undviker skjutsar som utgör en stress för många familjer.

 

Kurvinen vill också att staten och kommunerna tillsammans tar tag i problem med inomhusluft i daghem och skolor. Ingen ska behöva bli utsatt för luft som kan ge men för livet. Det är också dyrt för samhället.

 

Frisk luft och förutsättningar för en hälsosam livsstil utgör enligt Kurvinen en grund för en god framtid. Han talar varmt för utvecklandet av näridrottsplatser.

 

– Satsningar behövs för att forskning visar att passiva barn som inte rör på sig tillräckligt löper större risk att drabbas av sjukdomar som har med rörelse att göra. Motion ska bli en naturlig del av vardagen.

 

“Pargasleden viktig för hela Finland”

Regionalpolitiskt betonar Kurvinen speciellt den så kallade Pargasleden, alltså S:t Karins västra omfartsled. Det handlar inte bara om att det är en genväg till Åbo från Pargas. Kurvinen lyfter fram dels att trafikmängden på nuvarande vägavsnitt under rusningstid är problematisk, dels att byggindustrin i hela Finland måste ha säkra förbindelser från Pargas.

 

Härifrån forslas material, som cement, utan vilka många byggprojekt skulle stanna snabbt. De körs i dag alla över en bro i dåligt skick. Bron behöver enligt Kurvinen rustas upp i vilket fall som helst, men omfartsvägen behövs också, anser han. Det beror bland annat på ett nytt bostadsområde som planeras.

 

Omfartsvägen är enligt Kurvinen kort och gott viktig för skärgårdens livskraft.

– Dagens vägavsnitt har också många trafikljus. Det vore miljövänligare om tunga fordon inte behövde stanna, utan kunde köra raka vägen till motorvägen.

 

Kurvinen flaggar inte för bro till Nagu i detta skede. Han kritiserar Svenska folkpartiet för att leka med tanken på broavgifter.

 

– Det är valfläsk från SFP:s sida att alltid tala om Nagubron inför riksdagsval. Nu har färjorna förnyats och färjtrafiken har också en sysselsättande effekt. Jag är inte för bron i det här skedet eftersom det finns viktigare projekt. Pargasleden är viktigast att satsa på och alla politiker från Åboland borde lobba för den så att den kommer in under nästa regeringsperiod, säger Kurvinen.

 

Han passade själv i november på att diskutera omfartsvägen med SDP:s partiordförande Antti Rinne.

 

– Han sade att han förstår att projektet är viktigt för hela Finland, berättar Kurvinen.

 

Det här var på FSD:s kongress där Skärgårdens socialdemokrater lyfte fram Pargasleden och fick med den i distriktets valmanifest.

 

Vill utveckla välfärdsstaten

Riksdagsvalet handlar enligt Kurvinen framför allt om huruvida Samlingspartiet blir störst och fortsätter på den nuvarande regeringens linje eller om SDP blir störst och kan driva en mer rättvis politik.

 

– Vill vi ha utveckling eller avveckling? Ser vi på Samlingspartiet vill de bara skära ner och privatisera medan SDP vill skapa ett tryggt samhälle med framtidstro och framtidshopp, ett Finland där människorna mår bra. Då vågar man också skaffa familj och får inte heller lika mycket problem.

 

Om nuvarande borgerliga linje fortsätter befarar Kurvinen att privatiseringen som nu främst varit aktuell inom vården till näst föreslås inom utbildningssektorn.

– Det enda som hindrar att nedskärningarna fortsätter är en socialdemokratisk regering. SDP är ett tillräckligt stort parti för att stoppa privatiseringen av social- och hälsovården och utförsäljningen av statliga bolag. Vi ska utveckla servicen i offentlig regi, säger Kurvinen och beskriver marknadsekonomin som en bra dräng men dålig husbonde.

 

I enlighet med detta ser han ett misstag i högerns inställning att högskolor ska finansieras mer med privata medel.

 

– Då får de mera makt över universiteten. Forskningen måste vara fri, annars är styr företagens intresse. Läkemedelsbolag vill till exempel inte publicera forskning som är negativ för deras affärer.

 

Vad gäller utbildning på andra stadiet anser Kurvinen att andelen närstudier blivit för liten i sparivern. Det passar en del, men verkligen inte alla.

 

Eftersom vi alla kan behöva nya utbildningar och kompletterande studier då förändringens vindar blåser på arbetsmarknaden talar Kurvinen varmt för SDP:s allmäntrygghetsmodell. Den förenklar det sociala stödsystemet, sporrar alltid till arbete men underlättar vardagen för bland andra studerande och arbetslösa.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE