Kotimaa
16.9.2024 05:21 ・ Päivitetty: 16.9.2024 05:21
Kysely avasi ikävän näkökulman yliopistoyhteisöön – nuoret tutkijat kertovat kiusaamisen ja väkivallan kokemuksista
Suomessa lähes joka kolmas väitöskirjatutkija tai vastikään väitellyt kertoo kohdanneensa kiusaamista tai väkivaltaa akateemisessa työympäristössä vähintään joskus. Asia ilmenee Tieteentekijöiden liiton kyselystä.
Lähes yhtä moni väitöskirjatutkija tai vastikään väitellyt kertoi kohdanneensa syrjintää. Seksuaalisesta häirinnästä kertoi hieman yli kymmenesosa vastaajista. Lisäksi useampi kuin joka viides koki joutuneensa esihenkilön, ohjaajan tai muun vanhemman henkilön syrjinnän, kiusaamisen tai väkivallan kohteeksi.
Tieteentekijöiden liiton erityisasiantuntija Miia Ijäs-Idrobo sanoo, että epäasiallinen kohtelu on valitettavan yleistä akateemisessa ympäristössä.
- Saamamme vastaukset avasivat yliopistoyhteisöön ikävämmän näkökulman, josta harvoin puhutaan, Ijäs-Idrobo kertoo liiton tiedotteessa.
- Ongelma ei rajoitu vain Suomeen, vaan tiedämme myös kansainvälisistä tutkimuksista, että epäasiallinen kohtelu on valitettavan yleistä akateemisessa ympäristössä, jossa muun muassa yhteisön sisäinen hierarkia voi altistaa vallan väärinkäytölle.
KYSELYSSÄ epäasiallisesta kohtelusta kertoivat useimmin muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvat Suomen kansalaiset ja muunsukupuoliset. Lisäksi syrjintää olivat kohdanneet usein myös muunkieliset ulkomaan kansalaiset ja yli 39-vuotiaat vastaajat.
Häirintää kokeneista vastaajista 37 prosenttia näki häirinnän johtuneen heidän iästään. Lähes yhtä moni eli 34 prosenttia taas koki häirinnän johtuneen sukupuolesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisemisesta.
Vaikka seksuaalinen häirintä oli koetun epäasiallisen kohtelun muodoista harvinaisin, se oli suhteellisesti yleisempää naisten ja hiljattain väitelleiden henkilöiden keskuudessa.
Ijäs-Idrobon mukaan tulokset herättävät kysymään, onko tutkijalle olemassa akateemisessa maailmassa jokin tietty ihannetyyppi, johon nuorempia tutkijoita peilataan. Hän pohtii, joutuuko nuorempi tutkija kokemaan epäasiallista kohtelua, jos hän ei vastaa tällaista ihannetyyppiä ikänsä, elämäntilanteensa tai taustansa perusteella.
Tieteentekijöiden liiton kyselyyn vastasi tämän vuoden helmi-maaliskuussa 880 väitöskirjatutkijaa ja noin 260 neljän vuoden sisällä väitellyttä henkilöä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.