Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Työmarkkinat

Kysely: Kuntien ongelmat työvoiman saatavuudessa pahenevat – ”Erot maakuntien välillä ovat huomattavia”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander.

Kevan teettämä Kuntapäättäjäbarometri kertoo kuntien työvoiman saatavuuden vaikeutuneen entisestään.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kevan kuntapäättäjäbarometrin mukaan noin kaksi kolmesta (65 %) barometriin vastanneesta kuntapäättäjästä kertoi, että avoimiin vakansseihin on kunnassa ollut riittämätön määrä hakijoita.

Vastaajista 28 % näki hakijoita olleen riittävästi ja 7 % ei osannut sanoa. Vuosi sitten vastaavassa kyselyssä 42 % kuntapäättäjistä ilmoitti, ettei hakijoita ole ollut riittävästi.

Kuntapäättäjäbarometri tehtiin lokakuussa uusille kunnanvaltuutetuille ja siihen vastasi 1078 kunnan valtuutettua, Keva kertoo tiedotteessaan.

– Osaajapula on syventynyt merkittävästi joka puolella Suomea. Erityisen pahasti työvoimapula näyttää haastavan suuria kaupunkeja, sillä yli 100 000 asukkaan kaupunkia edustavista vastaajista jopa 76 % näki, että hakijoita avoimiin tehtäviin ei ole ollut riittävästi. Myös erot maakuntien välillä ovat huomattavia. Pohjanmaalla 83 % ja Uudellamaalla sekä Varsinais-Suomessa jopa noin 70 % vastaajista kertoi hakijapulasta, kun taas Etelä-Savossa ja Etelä-Pohjanmaalla luvut olivat 56 % ja 57 %, Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander sanoo tiedotteessa.

Ammattiryhmistä erityisen hankala tilanne on sosiaali- ja terveysalalla, jossa vakansseja jää täyttämättä esimerkiksi hoitajien, lääkäreiden ja sosiaalityöntekijöiden tehtävissä. Myös opetus- ja varhaiskasvatusalan ammattilaisille olisi runsaasti kysyntää Suomen kunnissa.

Kuntapäättäjiltä kysyttiin myös, onko kunnassa tehty erityistoimia työntekijöiden houkuttelemiseksi. Joka kolmas vastaaja ei osannut sanoa tai ollut tietoinen tällaisista toimenpiteistä.

Moni tiesi kunnan panostaneen kampanjointiin ja kunnan maineen rakentamiseen työvoimaa houkutellakseen. Noin joka viides kysymykseen vastannut tiesi, että kunnassa maksetaan naapurikuntaa parempaa palkkaa tietyille ammattiryhmille tai käytössä on rekrytointilisiä.

Vastaajat saivat myös valita listalta asioita, joiden he uskovat vaikuttavan kunnan houkuttelevuuteen työnantajana. Kunnan tarjoamien hyvien julkisten palveluiden, kuten koulujen päiväkotien ja kirjastojen nähdään olevan merkittävä houkuttelutekijä kilpailussa työntekijöistä, ja jopa 73 % vastaajista valitsi tämän vaihtoehdon.

Vastaajista 70 % uskoo työhyvinvointiin tehtävien panostusten helpottavan osaajien rekrytointia ja 68 % näkee kunnan työnantajamaineella olevan vaikutusta houkuttelevuuteen.

Kiander uskoo, että osaajapula haastaa kuntapäättäjät aiempaa enemmän pohtimaan työvoiman houkuttelutekijöitä sekä nykyisten työntekijöiden pitovoimatekijöitä.

– Tarvitsemme lisää osaajia työnhakijoiden joukkoon. Tässä keinoina ovat nykyisten työntekijöiden hyvästä työkyvystä huolehtiminen, uusien osaajien tuominen ulkomailta Suomeen, erilaisten osaajien koulutusmäärien lisääminen sekä eläkeläisten houkuttelu osa-aikaiseen työhön ja sijaisuuksia tekemään, Kiander sanoo.

Aula Research toteutti Kevan toimeksiannosta kyselytutkimuksen uusille kunnanvaltuutetuille. Kyselytutkimuksen otos kerättiin sähköisellä kyselyllä 1.10.2021 – 25.10.2021. Selvityksessä käsiteltiin työvoiman riittävyyttä kunnissa sekä kunnissa tehtyjä toimia työvoiman houkuttelemiseksi. Kyselytutkimukseen vastasi 1 078 kunnanvaltuutettua ympäri Suomen. Kevan mukaan kerätty otos edustaa kunnanvaltuutettuja hyvin alueellisesti ja puolueittain.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE