Politiikka
24.3.2017 08:53 ・ Päivitetty: 24.3.2017 09:28
Kysely: Sairaanhoitajat tyrmäävät soten liki yksimielisesti
Sairaanhoitajapäiville kokoontuneet sairaanhoitajat ovat hyvin epäileviä sote-uudistuksesta ja erityisesti sen alkuperäisten tavoitteiden toteutumisesta. Myös sote-uudistuksen vaikutukset omaan työhön koetaan pääosin kielteisinä.
Vaikka sote-uudistusta pidetään tarpeellisena ja lähtökohtaisesti hyvänä asiana (53 % vastaajista), vaikuttaa sen onnistuminen käytännön hoitotyötä tekevien näkökulmasta hyvin epävarmalta. Vain reilu viidennes (23 %) kyselyyn vastanneista sairaanhoitajista on sitä mieltä, että uudistus onnistuu. Vastakkaista mieltä on miltei kuusi kymmenestä vastaajasta (60 %). Kantaansa ei osaa sanoa 17 % vastaajista.
– Sairaanhoitajat ovat avainroolissa sote-uudistuksen toteuttamisessa ja heidän tuntemansa epäluulon uudistusta kohtaan pitäisi olla päättäjille vahva viesti. Viimeistään nyt on aika ottaa hoitohenkilöstön näkökannat mukaan uudistuksen suunnittelussa ja myös panostaa avoimeen viestintään hoitotyön tekijöille, summaa Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.
Sote-uudistuksen alkuperäisiä tavoitteita ovat hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, palveluiden yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen sekä kustannusten hillitseminen.
Minkään näistä toteutumiseen sairaanhoitajat eivät näillä näkymin erityisen vahvasti usko.
Vain 17 prosenttia kyselyyn vastanneista sairaanhoitajista uskoo, että sote-uudistuksella todella pystytään hillitsemään kustannuksia. Hyvinvointi- ja terveyserojen kaventumiseen uskoo 19 prosenttia ja yhdenvertaisuuden parantumiseen 21 prosenttia vastaajista. Palveluiden saatavuuden paranemisen osalta luku on jo korkeampi 28 %.
Enemmistö vastaajista ei usko myöskään asiakkaan tai potilaan aseman parantumiseen sote-uudistuksessa.
Lisää aiheesta
– Sairaanhoitajien tuntuma juuri nyt on, että sote-uudistuksen tavoitteet ja se, mitä nyt ollaan toteuttamassa eivät kovin hyvin kohtaa. Sairaanhoitajaliiton pyrkimyksenä on nimenomaan huolehtia siitä, että uudistus tukisi aidosti käytännön hoitotyötä ja potilaan hyvää hoitoa, Hahtela sanoo.
Valinnanvapaus ei toteudu, työpaikat vähenevät
Erityisesti valinnanvapaus tuntuu epäilyttävän sairaanhoitajia, sillä peräti 87 prosenttia vastaajista uskoo, että valinnanvapauden toteuttaminen käytännössä voi osoittautua ongelmalliseksi.
Enemmistö sairaanhoitajista uskoo sote-uudistuksen vähentävän sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikkoja. Oman työpaikan menettämistä pelkää kuitenkin vain reilu viidennes. Ainoastaan 12 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo, että sote-uudistus vaikuttaisi toteutuessaan positiivisesti heidän omiin työtehtäviinsä.
Kyselyn perusteella selvä enemmistö sairaanhoitajista kokee nyt, että hoitotyön merkitystä ei ole huomioitu riittävästi sote-uudistuksen suunnittelussa. Suurimmalle osalle ei myöskään ole omassa organisaatiossa kerrottu sote-uudistuksen vaikutuksista omaan työhön ja työpaikkaan.
Sairaanhoitajaliitto selvitti jäsenistönsä käsityksiä sote-uudistuksesta, sen onnistumisen mahdollisuuksista ja toteuttamiseen liittyvistä haasteista. Kyselyyn vastasi 1844 sairaanhoitajaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.