Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Kysely: Suomalaisten talouspelot ja huoli toimeentulosta näkyvät jo enemmän kuin muissa Pohjoismaissa

LEHTIKUVA / REBEKKA MERILÄINEN
Suomalaisia huolettaa jo rahojen riittäminen tavallisiinkin elämisen kuluihin. Vain asuntolainanäkymiin suhtaudutaan optimistisesti.

Suomalaisista jopa kolme viidestä alkaa olla huolissaan rahojensa riittävyydestä elämisen peruskustannuksiin, Danske Bankin kysely kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pohjoismaissa samaan aikaan tehdyn kyselyn perusteella suomalaiset suhtautuvat naapureitaan pelokkaammin oman taloutensa tilaan.

Meillä 59 prosenttia vastanneista sanoo olevansa vähintään kuukausittain huolissaan rahojensa riittävyydestä elämisen peruskustannuksiin.

Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa vastaava lukema on 34-40 prosenttia.

Suomessa huolta toimeentulostaan kantavat etenkin naiset.

VELKA ei sen sijaan hirvitä meitä niin paljon kuin norjalaisia tai ruotsalaisia. Asuntolainoistaan huolta kantaa 34 prosenttia suomalaisista, kun sama luku on Ruotsissa 39 ja Norjassa 43 prosenttia.

Optimistisimpia ollaan Tanskassa, missä luku on 31 prosenttia.

Eroja voivat selittää Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan erot kotitalouksien varallisuudessa. Hän kertoo pankin tiedotteessa, että muissa Pohjoismaissa kotitalouksilla on suomalaisia enemmän velkaa ja varallisuutta, ja he ovat myös alttiimpia markkinaheilunnalle.

Suomalaisten taloushuolet ovat kasvaneet jonkin verran edellisvuosien kyselyistä.

Kysely tehtiin sähköisesti markkinatutkimusyritys YouGovin kuluttajapaneelien perusteella huhtikuussa 2024.

Suomessa siihen vastasi runsaat 3  000 ihmistä, jolloin keskimääräinen virhemarginaali kokonaistasolla on noin 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Muissa Pohjoismaissa vastaajien määrä oli vain tuhat ihmistä, mikä lisää sikäläisiä virhemahdollisuuksia ja vähentää kyselytulosten vertailukelpoisuutta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE