Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Kysely: Teknologiateollisuuden yrityksistä 40 % arvioi vähentävänsä investointeja Suomeen poliittisten lakkojen vuoksi

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Teknologiateollisuuden jäsenkyselyyn vastanneista yrityksistä 40 prosenttia kertoo vähentävänsä investointeja Suomeen poliittisten lakkojen vuoksi.

Demokraatti

Demokraatti

Teknologiateollisuuden jäsenkysely toteutettiin 13.-18. maaliskuuta ja siihen vastasi 645 yritystä.

– Lakkojen pitkittyessä yritysten ongelmat kasaantuvat ja kertaantuvat jyrkästi nousevalla kulmakertoimella. Vastausten perusteella voi päätyä arvioon, jonka mukaan tuotanto tulee häiriintymään sadoissa yrityksissä ja häiriöt tulevat koskemaan jopa 20 000:ta työntekijää. Merkittävä joukko ihmisiä tulee jäämään tulevien viikkojen aikana ilman palkkaa, osa pahimmillaan ilman työpaikkaa, sanoo johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras tiedotteessa.

Suurista yrityksistä joka neljäs on jo siirtänyt lakon vuoksi tuotantoaan konsernin ulkomaisiin yksiköihin. Joka kolmannessa yrityksessä henkilöstöä joudutaan lomauttamaan tai irtisanomaan, kysely kertoo.

– Näiden lakkojen on väitetty kohdistuvan ihmisten arjen sijaan vain muutamaan yritykseen. Kyselymme osoittaa, että todellisuudessa vaikutukset myös lakkojen ulkopuolelle jääneisiin työntekijöihin tulevat olemaan hurjat jo pelkästään teknologiateollisuudessa. Ihmiset menettävät palkkojaan, liian moni jopa työnsä. Olemme tilanteesta erittäin huolissamme, sanoo varatoimitusjohtaja Minna Helle

Yrityksiltä kysyttiin, millaisia vaikutuksia 11.-24.3. toteutetuilla sekä talven 2023-2024 aikana jo koetuilla poliittisilla lakoilla on ollut ja tulee olemaan yritysten toimintaedellytyksiin sekä kykyyn ja haluun työllistää Suomessa. Yrityksiltä kysyttiin myös ”vähentävätkö lakot yrityksenne investointeja lähivuosien aikana”.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE