Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Kysely: TikTok on nuorison ykkösuutiskanava – ja nuoret osaavat olla luottamatta kaikkeen näkemäänsä

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

TikTokin asema nuorten seuratuimpana uutiskanavana on vahvistunut entisestään, selviää Uutismedian liiton tuottamasta tutkimuksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yli puolet kyselyyn vastanneista 13-18-vuotiaista nuorista kertoo seuraavansa uutisia kiinalaistaustaisen TikTok-palvelun kautta.

Uutismedian liiton mukaan TikTok otti kärkisijan nuorten seuratuimpana uutiskanavana vuonna 2023. Sitä ennen kärkisijaa pitivät iltapäivälehtien verkkosivut.

Valtaosin TikTokia käytetään kuitenkin edelleen muuhun kuin uutisvideoiden katsomiseen. Nuoret viettävät TikTokissa keskimäärin runsaat puolitoista tuntia päivässä eli jokseenkin saman verran kuin viime vuonna.

Yli kolme neljästä nuoresta kokee alustan käytön koukuttavaksi ja vaikeaksi lopettaa.

NUORET KOKEVAT tunnistavansa uutismedioiden sisällöt TikTokissa varsin hyvin, ja he luottavat niihin huomattavasti enemmän kuin TikTokiin yleisesti. Luottamus TikTokissa nähtyihin uutismedian sisältöihin on tutkimuksen mukaan kasvussa.

Nuorten luotetuimpien medioiden kärjessä ovatkin journalistista sisältöä tuottavat uutismediat. Sosiaalisen median kanavista luotetuin on TikTok, ja luottamus siihen on kasvussa. Kyselyn mukaan nuorten luottamus medioihin on kauttaaltaan kuitenkin varsin matalalla tasolla.

Nuorten luottamus medioihin on kauttaaltaan kuitenkin varsin matalalla tasolla.

Kyselyyn vastanneet nuoret kokivat uutisten totuudenmukaisuuden arvioinnin helpottuneen. Selkeästi helpointa totuudenmukaisuuden arvioinnin kerrottiin olevan kotimaisissa uutismedioissa. Virheelliseen, valheelliseen tai epäselvään tietoon nuoret kertoivat törmäävänsä ennen kaikkea TikTokissa.

Nuoret haluavat seurata uutisia ennen kaikkea lyhyessä videomuodossa. Tekstimuodon mieluisuus uutisissa näyttää kasvavan iän myötä, mutta kyselyn kaikissa ikäryhmissä video oli suosituin uutisten muoto.

KYSELYN mukaan nuoret ovat aiempaa enemmän kiinnostuneita isoista uutisaiheista sekä maailmalla että kotimaassa. Isojen uutisaiheiden rinnalla nuorten kiinnostuksen kärjessä ovat nuorten elämään liittyvät uutiset.

Lähes kaikki kyselyyn vastanneet nuoret kertoivat seuraavansa uutisia vähintään jonkin verran. Seuraamisen aktiivisuus näyttää kasvavan iän myötä huomattavasti. Aktiivisimpia uutisten seuraajia kyselyyn vastanneista olivat 17-18-vuotiaat pojat.

Uutisaiheiden välttely on kasvanut poikien keskuudessa, mutta tytöt välttelevät edelleen uutisaiheita poikia useammin

Kyselyyn vastanneista nuorista aiempaa useampi kertoi välttelevänsä joitain uutisaiheita. Uutisaiheiden välttely on kasvanut poikien keskuudessa, mutta tytöt välttelevät edelleen uutisaiheita poikia useammin. Vältellyissä uutisaiheissa korostuu ennen kaikkea sota.

Kyselyn mukaan nuoret ovat aiempaa tyytyväisempiä siihen, miten mediat huomioivat heidät. Miltei 40 prosenttia kyselyyn vastanneista koki, että nuorten näkemyksiä kuullaan medioissa vähintään melko hyvin. Vuosi sitten näin koki vain 26 prosenttia vastaajista.

Kysyttäessä, millaiset itselle merkitykselliset aiheet ovat jääneet liian vähälle huomiolle mediassa, korostuvat kiusaamiseen liittyvät teemat selvästi. Myös nuorten hyvinvointiin ja erityisesti mielenterveyteen liittyviä teemoja kaivattiin enemmän.

Nuoret ja uutismediasuhde -tutkimuksen toteutti Kantar Media joulukuussa 2024. Tutkimukseen vastasi vajaa tuhat 13-18-vuotiasta nuorta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE