Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Kysely: usko yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen on hiipunut

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomalaisten kokemus yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta on laskenut mittaushistorian alimmalle tasolle, tuoreesta Kansalaispulssi-kyselystä selviää.

Demokraatti

Demokraatti

Erityisesti pienituloisten, naisten ja yli 60-vuotiaiden keskuudessa yhteiskunta koetaan aiempaa harvemmin oikeudenmukaisena.

– Selvä enemmistö kokee yhteiskunnan yhä oikeudenmukaisena, mutta vastaajaryhmien välillä on huomattavia eroja. Kun hyvätuloisista neljä viidestä kokee yhteiskunnan melko tai erittäin oikeudenmukaisena, pienituloisilla vastaava osuus on enää vain puolet, johtava asiantuntija Juho Jyrkiäinen valtioneuvoston kansliasta toteaa tiedotteessa.

Kyselyssä on säännöllisesti kysytty vastaajien kokemasta stressistä. Helmikuun 2024 kyselyssä se on ylimmillään huhtikuusta 2020 alkavassa mittaushistoriassa. Melko tai erittäin paljon stressiä kertoo kokevansa 32 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Eniten stressiä kokevat nuoret naiset. 15-29-vuotiaista tytöistä ja naisista yli puolet kertoo nyt kokevansa vähintään melko paljon stressiä.

LUOTTO hallitukseen ja poliittisiin puolueisiin on heikentynyt. Alle puolet kyselyyn vastanneista luottaa Suomen hallitukseen melko paljon tai täydellisesti. Hyvätuloisten keskuudessa hallitukseen luotetaan selvästi enemmän kuin pieni- ja keskituloisten parissa.

Kovinta luottamusta kyselyyn vastanneiden keskuudessa nauttivat Puolustusvoimat ja poliisi. Puolustusvoimiin ilmoittaa luottavansa yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista ja poliisiin 85 prosenttia.

Suomalaiset ovat myös huolissaan Venäjän toimista ja Ukrainan sodan laajenemisesta muihin maihin. Venäjän viimeaikaisesta toiminnasta huolestuneita on 80 prosenttia vastaajista.

Kansalaispulssi-kyselyitä on tehty joka kuukausi huhtikuusta 2020 alkaen.

Uutista päivitetty klo 14.38

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE