Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kyselytunnilla puitiin leikkauksia – “Hallitus on politiikallaan aiheuttamassa toivottomuutta ja eripuraa”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Sdp:n Tytti Tuppurainen eduskunnan kyselytunnilla Helsingissä 21. syyskuuta.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen kysyi hallitukselta eduskunnan torstain kyselytunnin aluksi yhteiskunnan eheydestä. Tuppuraisen mukaan Orpon hallitus on talouspolitiikallaan ajamassa Suomea törmäyskurssille taantuman kynnyksellä.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Tämä kahden vaalikauden mittainen (sopeutus)urakka ei onnistu, elleivät suomalaiset pidä päätöksiä tasapuolisina ja oikeudenmukaisina. Vaikeuksien keskellä tarvitaan sellaista politiikkaa, joka luo yhteenkuuluvaisuutta. Hallitus on politiikallaan aiheuttamassa toivottomuutta ja eripuraa.

– On erikoinen arvovalinta leikata kaikkein heikoimmassa asemassa olevien elintasosta ja vieläpä laskusuhdanteessa, Tuppurainen sanoi ja kysyi pääministeri Petteri Orpolta (kok.) miten hän huolehtii kansakunnan yhtenäisyydestä.

Orpo totesi yhtenäisyyden ja yksituumaisuuden olevan “kaikki kaikessa”. Sen jälkeen hän ajautui perustelemaan heikommilta leikkaamista sillä, että heikommista voidaan pitää tulevaisuudessa huolta.

– Tässä puheenvuorossa oli hyvää, että tunnustatte, että olemme todella vakavassa tilanteessa, Orpo aloitti ja totesi suomalaisten peruspalveluiden olevan uhattuna, jos muutosta ei saada aikaan.

– Myöskin uhattuna on silloin se, että pystytään pitämään heikoimmista huolta.

ORPO tunnusti, että hallitus on opposition kanssa talouden tervehdyttämisen keinoista eri mieltä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman huomautti valtiontalouden alijäämän vajoavan yhä syvemmäksi nykyisen hallituksen kaudella.

– 46 miljoonaa euroa ilman koronaa ja toivottavasti ilman uutta sotaa ja siitä aiheutuvaa energiakriisiä. Suomi on vakavassa paikassa. Ja mitä vakavampi on paikka, sitä tärkeämpi on, että päätökset ovat oikeudenmukaisia.

Lindtman nosti esiin suurituloisten “ministeriluokan” jättipotin eli tuloveronalennukset, joista hyötyvät eniten 14 000 euroa kuukaudessa tienaavat palkansaajat. Hän esitti kysymyksensä valtiovarainministeri Riikka Purralle (ps.).

– Ennen riihtä te annoitte Helsingin Sanomille haastattelun, jossa te sanoitte, että ei tämä teidän idea ole. Ja nyt kun te tulette riihestä te kerrottekin, että nämä suurituloisten veronalennukset tilanteessa, jossa valtio velkaantuu yli 10 miljardia (vuonna 2024) onkin loistava ajatus. Mitä tässä välissä tapahtui?

PURRA totesi solidaarisuusveron alarajan nostamisen noin 85 000 eurosta 150 000 euron vuosituloihin maksavan valtiolle 60 miljoonaa euroa.

– Samaan aikaan työtulovähennyksellä, pieni- ja keskituloisiin painottuen, työn verotusta lasketaan sata miljoonaa euroa. Polttoaineverotusta alentamalla sitä tehdään 160 miljoonaa euroa. Työttömyysvakuutusmaksuja alentamalla palkansaajien ostovoima vahvistuu erittäin paljon.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta toi keskusteluun lisää vertailulukuja.

– Haluaisin huomauttaa, että jos te ette olisi päättäneet helpottaa vaikkapa pääministerin verotusta, niin teidän ei tarvitsisi leikata lastensuojelun jälkihuollosta, joka on 24 miljoonaa euroa. Tässä vähän mittaluokkaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tunnusti keskustan ymmärtävän, ettei eteenpäin päästä ilman kovia päätöksiä. Kurvinen antoi myös Orpolle palautetta.

– Kuitenkin suomalaiset arvostavat rehellisyyttä ja avoimuutta, silmästä silmään puhumista. Arvoisa pääministeri Petteri Orpo, te olitte nyt budjettiriihen infossa vähän niinkuin vanha ostoskanavan pölynimurin myyntitykki. Kaikkea hienoa, fantastista, upeaa oli budjetissa mutta isot leikkaukset te jätitte kertomatta. Se ei ollut kovin tyylikästä eikä mielestäni oikein sivistysvaltion politiikkaan sopivaa, Kurvinen latasi.

VASEMMISTOLIITON eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo summasi valtiovarainministeri Purralle mitä valtion ensi vuoden budjetissa hänen näkökulmastaan tapahtuu.

– Te annatte yrityksille 700 miljoonan veroalen. Te annatte rikkaampien listaamattomien yritysten omistajille tuhannen miljoonan (miljardi) verotuen. Te nostatte verottoman osakesäästötilisijoittamisen rajan sataantuhanteen. Te annatte suurimmat tuloveroalet 14 000 euroa kuussa ansaitseville, ja te pidätte kaikki vanhat yritystuet voimassa ja teette uusia TKI-otsikon alla. Te lupasitte lopettaa velkaantumisen, mutta nyt te lisäätte velkaantumista antamalla enemmän veronalennuksia kuin mitä te olette tekemässä leikkauksia.

Saramo myös toisti veronalennusten olevan menossa kaikkein suurituloisimmille samalla, kun leikkaukset kohdentuvat pienituloisiin. Hän hämmästeli miksi hallitus haluaa “teurastaa lypsävät lehmät” eli myydä tuottavaa omaisuutta investointien rahoittamiseksi. Saramolle vastannut eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (rp.) totesi hallituksen harkitsevan omaisuuden myynnin kohdalla myös mahdollisia tulevia tuottoja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE