Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lääkäriliitolta tyrmäys sote-säästöille: palvelut heikentyvät, jonot pitenevät ja työntekijäpula pahenee

Lääkäriliitto kritisoi hallituksen kehysriihessään tekemiä sote-sektorin sopeutuspäätöksiä. Liitto huomauttaa, että hyvinvointialueilta edellytetään jo nyt yli kahden miljardin euron sopeuttamista vuosina 2025-2026.

Demokraatti

Demokraatti

Hallitus päätti palauttaa perusterveydenhuollon hoitotakuun vuoden 2022 tasolle, eli yleislääkärin kiireettömälle vastaanotolle tulisi päästä kahden viikon sijaan kolmessa kuukaudessa.

– Tämä tarkoittaa käytännössä hoitotakuun poistamista. Näin näivettyy ainoa elementti, joka edellyttää panostamista perusterveydenhuoltoon. Samanaikaisesti yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksiin lisätään huomattava summa rahaa, Lääkäriliitto toteaa tiedotteessaan.

HYVINVOINTUALUEEN työntekijän näkökulmasta tilanne näyttää liiton mukaan toivottomalta.

– Edessä on säästöjä säästöjen perään, joita ei käytännössä voi tehdä muuten kuin henkilöstövähennysten ja lomautusten kautta, mikä merkitsee palvelujen heikentymistä ja jonojen pidentymistä. Kela-korvauksien samanaikainen lisääminen vauhdittaa maksukykyisten kansalaisten mahdollisuuksia hankkia yksityisen sektorin palveluita, jolloin julkisen sektorin jo nyt haastava henkilöstötilanne pahenee yritysten rekrytoidessa lisähenkilöstöä.

LÄÄKÄRILIITON mukaan hyvinvointialueet ja niiden työntekijät tarvitsevat luottamusta tulevaisuuteen ja varmuutta siihen, että työ voidaan tehdä eettisesti kestävällä tavalla.

– Lääkäriliitto on esittänyt hoidon jatkuvuutta tukevan omalääkärimallin soveltamista perusterveydenhuollossa, mutta asiaa ei toistaiseksi ole edistetty mitenkään. Henkilöstö tarvitsee uskoa tulevaan, näillä keinoilla luodaan pelkkää epäluottamusta.

Lisää aiheesta

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE