Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

”Lähes trooppisesta säästä voi puhua” – Viikonloppuna hellelukemia

LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Hellelukemiin päästään viikonlopun aikana suuressa osassa maata, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta STT:lle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Meteorologin mukaan 30 asteen raja voi mennä etelässä rikki lauantainakin. Viimeistään sunnuntaina lämmintä ilmaa virtaa myös pohjoisemmaksi ja helteet leviävät laajemmalle.

–  Lähes trooppisesta säästä voi puhua, Valta kertoo.

Sunnuntai-iltapäivä voi tuoda myös paikoin rankkoja sade- ja ukkoskuuroja.

Alkuviikko lämmintä ja kosteaa

Alkavalla juhannusviikolla sää lämpenee Lappiin asti, arvioi meteorologi. Alkuviikko on koko maassa lämmin ja kostea, ja myös ukkospuuskiin on hyvä varautua.

Helteet tuovat myös metsäpalovaroituksia laajalle alueelle.

–  Varoituksia alkaa olla vähän joka lähtöön. Myös hellevaroitus on annettu ja ukkospuuskista tullaan todennäköisesti varoittamaan.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) varoittaa alkavasta hellejaksosta ja helteen haitoista. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien, iäkkäiden ja pitkäaikaissairauksista kärsivien hyvinvoinnista on tärkeä huolehtia kovalla helteellä. Lisäksi pienet vauvat ja lapset kärsivät herkästi helteestä liittyvistä oireista.

THL:n mukaan kuumuus sekä hikoilusta johtuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen. Lämpöuupumuksen oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi.

THL ei kuitenkaan koronapandemian takia suosittele tuulettimen käyttöä yleisissä tiloissa, joissa oleskelee useita ihmisiä. Erityisesti tuulettimen käyttöä kannattaa välttää ahtaissa yleisissä tiloissa, joissa on huono ilmanvaihto.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE