Politiikka
16.3.2016 18:37 ・ Päivitetty: 16.3.2016 18:37
“Laiha ja omituinen kompromissi” – Helsingin demarit tyrmäävät kansliapäällikön ylivallan
Helsingin sosialidemokraattinen ryhmä kaipaa lisää demokratiaa pormestarimalliin. Helsingin valtuusto käsittelee tänään kiisteltyä kaupungin uutta johtamisjärjestelmää.
Demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki ihmetteli, miten “laiha ja omituinen kompromissi” järjestelmästä tuli monimutkaisen pelin jälkeen.
Esitetyssä mallissa on hänen mielestään jäljellä vain heikko side tavoitteeseen, että kunnallisvaalitulos heijastuu kaupunginjohtoon.
– Kaikki muu onkin sitten sanahelinää. Voi kai aika objektiivisen varovaisestikin arvioiden sanoa, että demokraattinen päätöksenteko ja vaikuttavuus eivät parane, ja kaupunginvaltuuston ja -hallituksen rooli ei kasva, Pajamäki teilasi SDP:n ryhmäpuheessa esityksen.
Hän kummeksui, miten demokratia toteutuu ja vaikuttavuus paranee, jos nykyiset 30 lauta- ja johtokuntaa karsitaan neljään sekä muutamaan jaostoon. Pajamäki korosti, ettei SDP:llä ole mitään sitä vastaan, että kaupungin poliittiselle johtamiselle saadaan kasvot ja vastuu – tulos tai ulos. Eli pormestarimalli.
Sosialidemokraatit kritisoivat sitä, että kaikki absoluuttinen valta on kasattu kansliapäällikölle.
– Ja tätä esittelyvaltaa todella riittää. Kansliapäällikkö toimii kaikkien neljän toimialajohtajan hallinnollisena sekä substanssi esimiehenä ja hän esittelee kaikkien toimialojen kaikki asiat kaupunginhallitukselle.
Lisää aiheesta
Varovaisestikin arvioiden voi kai sanoa, että demokraattinen päätöksenteko ja vaikuttavuus eivät parane.
Pajamäki näkee, että kaupunginvaltuuston rooliksi jää vain nimittää puolueiden välisten neuvottelujen jälkeen pormestari ja apulaispormestarit, jotka sitten käyttävät saamaansa asemavaltaa lautakuntien puheenjohtajina, kaupunginhallituksen jäseninä sekä valtuutettuina.
– Heidänkin valtansa on kuitenkin erittäin rajattu, sillä esittelyoikeutta tai valmisteluvastuuta heillä ei ole, hän huomautti.
Malli on Pajamäen mukaan käsittämättömän huono apulaispormestareiden näkökulmasta.
– Tämä on malli, jossa todellinen valta keskitetään suoraan ja liki jakamattomasti kansliapäällikölle. Hämmästelen, jos tämä todella on valtuuston käsitys siitä, kuinka kunnallisvaalitulos parhaiten heijastuu kaupungin johtoon? Näin olisi vain, jos kansliapäällikkö valittaisiin suoralla kansanvaalilla.
SDP esitti, että kaupunginhallituksessa esittelijöinä toimivat asioiden valmistelusta vastaavat toimialajohtajat, jolloin apulaispormestarit ovat heidän esimiehiään substanssiasioissa. Kansliapäällikkö esittelee vain kanslian asiat.
Demareiden mallin mukaan, mikäli pormestari tai apulaispormestari ei hyväksy alaisensa toimialajohtajan esitystä tai –lautakunnan päätöstä, hän tekee kaupunginhallituksessa vastaesityksen. Sen enemmistö muuttaa päätöksen haluamaansa muotoon. Pormestarin esittelylle tai pormestariston esittelyluvalle ei ole tarvetta.
– Toivon, että valtuusto ei vie läpi keskeneräistä ehdotusta. Tämän jälkeen kaupungin organisaation mylläys ei enää tänne ennen vaaleja tule, Osku Pajamäki vetosi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.