Internationellt

Läkare strejkar i Portugal: kräver högre lön och bättre arbetsförhållanden

Wikimedia Commons
Akutvårdsavdelning i Lissabon, Portugal.

Läkare i Portugal ordnade en två dagars strejk under den 23-24 juli. Portugisiska läkare har bland de sämsta arbetsförhållandena och lönerna i Europa.

Benjamin Warner

Arbetarbladet

 

Efter att det portugisiska hälsovårdsministeriet sköt upp arbetsförhandlingarna med det nationella läkarförbundet (FNAM) till 2025, röstade 70% av medlemmarna i FNAM för att påbörja strejken. Enligt FNAM deltog till slut 75% av läkare i strejken. Läkarna strejkade helt och hållet i två dagar den 23-24 juni och kommer att fortsätta vägra jobba övertid i primärvården tills den 31 augusti. Spanska fackföreningarna för läkare (CESM) har visat stöd för sina grannars kamp.

FNAM kräver bland annat att både en 35-timmars arbetsvecka och en 25 dagars betald semester återinförs (och fem dagar extra om man tar ledigheten utanför högsäsongen). Därtill strävar de till att löneskalan uppdateras och att underläkare inkluderas i läkaryrkets ingångslönegrupp.

Hälsovården är överbelastad i landet och över en tiondel (1,6 miljoner) av Portugals befolkning saknar en familjeläkare. Förlossningsrum och barnbördshus är ofta stängda, vilket ofta leder till långa väntetider och resor för nödvändig vård under graviditeten.

Läkare i Portugal har bland de lägsta lönerna i Europa. Mellan 2010 och 2020 föll portugisiska läkares reallön med 1,6-1,8%. Läkares köpkraft har också sjunkit med 18,5%, vilket är markant högre än något annat yrke i den offentliga administrationen. Många läkare har därför valt att gå över till privatvården eller flytta utomlands där de finner bättre lön.

Sedan pandemin har förhållandet mellan läkare och regeringen varit spänningsfyllt i landet. Både den tidigare socialdemokratiska regeringen och den nyligen invalda center-höger koalitionsregeringen som leds av Luís Montenegro har funnit sig i konflikt med läkarfacket. Under 2023 inträffade flera liknande strejker i landet som också hade att göra med köpkraften och arbetsförhållanden.

Ana Paula Martins, Portugals nuvarande hälsovårdsminister, 2023. Källa: Wikimedia Commons.

FNAM har begärt “respekt” från hälsovårdsministern Ana Paula Martins, som har undvikit att förhandla med förbundet kring arbetstimmar. Ministeriet har istället, utan dialog med förbundet, publicerat nya riktlinjer för hur övertiden beaktas och skjutit upp snabbare rekrytering av oplacerade specialistläkare som blivit klara med sin utbildning i mars.

I ett pressmeddelande den 24 juli begärde förbundet att “Ana Paula Martins hälsoministerium bör reflektera över varje uppskjuten konsultation och operation, som orsakar enorma störningar” för användare av hälsovården.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE