Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Lakkauttaminen iskisi kovimmin naisvaltaisiin aloihin” – SDP:stä älähdys aikuiskoulutustuesta

iStock

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) on huolissaan jatkuvan oppimisen edellytysten turvaamisesta.

Demokraatti

Demokraatti

Erityisen huolestuttavaa on Petteri Orpon (kok.) hallituksen päätös lakkauttaa aikuiskoulutustuki. Hallituksen mielestä tuki kohdistuu liikaa korkeakoulutetuille.

– Noin puolet aikuiskoulutustuen saajista opiskelee humanistisella, kasvatus- tai sotealalla. Näiden alojen osaajista, kuten lähihoitajista, sairaanhoitajista ja varhaiskasvatuksen opettajista, vallitsee huomattava työvoimapula, Haatainen huomauttaa tiedotteessa.

Tyypillisiä käyttäjiä ovat esimerkiksi lähihoitajat, jotka nostavat koulutustasoaan sairaanhoitajiksi tai sairaanhoitajat päästäkseen esimies- tai asiantuntijatehtäviin.

– Tuen lakkauttaminen iskisi kovimmin juuri näihin naisvaltaisiin aloihin, Haatainen muistuttaa.

AIKUISKOULUTUSTUEN ansiosta palkansaaja pystyy suorittamaan lisäopintoja ilman tulojen täydellistä romahdusta. Sanna Marinin (sd.) hallitus kannusti aikuiskoulutustuen uudistuksellaan vuonna 2020 opiskelemaan työn ohessa kokoaikaisen opintovapaan sijaan. Uudistus vähensi maksetun aikuiskoulutustuen kokonaissummaa, mutta lisäsi tukea saavien opiskelijoiden määrää, Haatainen toteaa.

Palkansaajien tuki rahoitetaan puoliksi palkansaajilta ja puoliksi työnantajilta kerättävillä työttömyysvakuutusmaksuilla. Valtion verovaroilla kustannetaan yrittäjien aikuiskoulutustuki, jonka osuus on alle 1,5 prosenttia kokonaissummasta.

Tukea voi saada opintoihin kahdeksan vuoden työkokemuksen jälkeen enintään kahdeksi vuodeksi, mutta moni käyttää lyhyemmän aikaa hankkiakseen esimerkiksi uusien pätevyysvaatimusten edellyttämän koulutuksen.

KOKO aikuiskoulutustuki on syntynyt ajatuksesta, että työttömyysvakuutusmaksuilla kerätystä potista käytetään pieni osa työttömyyden ehkäisyyn ja työmarkkinoiden joustavoittamiseen, Haatainen muistuttaa. Osaamisen päivittäminen ja uudet kouluttautumismahdollisuudet ovat olennainen osa työelämän kehittämistä ja muutoksiin vastaamista.

– Koko järjestelmän lakkauttaminen ei siis ole viisasta jatkuvan oppimisen näkökulmasta, sillä yritykset ja julkinen sektori tarvitsevat osaamista. Merkittäviä budjettisäästöjäkään ei lakkauttamisella tuoda.

Haataisen mielestä tukijärjestelmää pitää mieluummin kehittää arvioinnin kautta palvelemaan entistä paremmin työelämän tarpeita muun muassa työvoimapula-aloilla ja vähän koulutusta saaneissa palkansaajaryhmissä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE