Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Läpimurtoratkaisu pakolaiskriisissä? Riippuu, keneltä asiaa kysyy

Turkki lupaa ottaa takaisin kaikki Kreikan saarille salakuljettajien avulla saapuneet ihmiset, jotka eivät tarvitse kansainvälistä suojelua. Vastineeksi EU-maat lupaavat ottaa pakolaisia vastaan suoraan Turkista.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan EU:n ja Turkin sopimat periaatteet tarkoittavat sitä, että sääntelemätön maahanmuutto Eurooppaan loppuu. Myös EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kehuu tehtyjä linjauksia mullistaviksi.

EU-maiden ja Turkin johtajat sopivat kyseisestä periaatteesta huippukokouksessaan Brysselissä. Yhtä palautettavaa syyrialaista vastaan Turkki lennättäisi EU:hun toisen syyrialaisen, joka ei olisi turvautunut salakuljettajien apuun.

Pyrkimyksenä on murtaa salakuljettajien bisnesmalli ja saada siten hallitsematon muuttoliike kuriin.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan uusi yhteistyö voi tarjota “läpimurtoratkaisun” pakolaiskriisiin. Suunnitelmassa on kuitenkin isoja kysymysmerkkejä. Kyseessä on vasta periaatteellinen sopimus, jonka yksityiskohdat pitäisi hieroa ensi viikolla pidettävään seuraavaan kokoukseen mennessä.

– Tässä on hurja määrä yksityiskohtia auki. Tämä on enemmän tämmöinen linjauspaperi, Sipilä luonnehti kokouksen jälkeen.

Suunnitelman käytännön toteutus on epäselvää. EU:n pakolaispolitiikan isoin koetinkivi on ollut se, että yhteisesti sovittuja päätöksiä ei saada pantua toimeen.

Kreikkaan saapuneiden laajamittainen palautus Turkkiin on vaikeaa, koska se pitäisi käytännössä toteuttaa pakolla. Kreikkaan on saapunut tänä vuonna salakuljettajien avulla keskimäärin parituhatta ihmistä päivässä. Myös palautusten oikeusperusta on kyseenalaistettu.

Pakolaisten siirto EU:hun suoraan Turkista on sekin vaikea toteuttaa. EU:n aiemmat vastaavat päätökset ovat pahasti jumissa, sillä osa jäsenmaista kieltäytyy ottamasta tulijoita vastaan.

– Ei tälle tarkkuudelle menty tuossa kokouksessa, Sipilä kommentoi toimeenpanohaasteita.

– Oltiin tyytyväisiä siitä, että tässä on nyt pidemmälle menevä konkretia kuin aikaisemmissa ehdotuksissa on ollut. Uskotaan, että tämä saadaan oikeasti toimimaan.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) puolestaan pitää MTV:n haastattelussa huippukokouksen tulosta linjauksena, ei läpimurtona. Soini sanoo, että ei voi olla niin, että rahat lähtevät Turkkiin, mutta pakolaiset eivät. Soinin mielestä EU-maiden ei pidä olla sinisilmäisiä vaan katsoa, että sovitut asiat toteutuvat.

Suomalaistutkija suhtautuu epäilevästi lausuntoihin, joiden mukaan Turkin ja EU:n välillä saavutettu tulos merkitsisi läpimurtoa pakolaiskriisin ratkaisussa.

Vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista muistuttaa, että ongelmia on yhä paljon. Yksi peruskysymyksistä on se, kuinka moni Turkissa olevista pakolaisista tämänkään jälkeen luottaa siihen, että heillä on Turkissa tulevaisuus. Alaranta arvioi, että paine jatkaa matkaa Turkista Eurooppaan jatkuu edelleen.

Plussapuolella on, jos EU:n lupaamalla avulla pystytään helpottamaan Turkissa olevien syyrialaispakolaisten asemaa kuten saamaan lapset kouluun.

Alaranta arvioi, että toteutus tulee olemaan vaikeaa.

– Idea on ollut pitkään esillä, mutta sitä ei ole ollut juuri halukkuutta lähteä tekemään. Tästä varmaan väännetään EU-maiden kesken tosi paljon.

Alaranta epäilee myös sitä, pystytäänkö turkkilaisille antamaan viisumivapaus kesäkuun loppuun mennessä.

– Sitä tullaan varmaan vastustamaan useammankin EU-valtion taholta.

Lupausta Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen tiivistämistä Alaranta nimittää teatteriksi.

– Luulen, ettei kumpikaan osapuoli usko siihen, että jäsenyysneuvottelujen lämmittäminen olisi jollain tavalla aitoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE