Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Lasten kanssa työskentelevien henkilöiden työnantaja voi jatkossa pyytää rikosrekisteriotetta nähtäväksi – SDP:n Werning: Tärkeä ja tarpeellinen uudistus

Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Paula Werning pitää tärkeänä ja tarpeellisena uudistusta, jolla lasten ja nuorten kanssa työskentelevien henkilöiden työnantaja voi jatkossa pyytää rikosrekisteriotetta nähtäväksi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Hän viittaa tiedotteessaan hallitukseen, joka esitti tällä viikolla eduskunnalle lakimuutosta lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä. Muutoksilla pyritään edistämään alaikäisten suojelua, antamalla työnantajille ja muille rikostaustan selvittämisvelvollisille tahoille mahdollisuus selvittää työnhakijoiden ja muiden rikostaustan omaavien henkilöiden rikostaustaa myös lyhytkestoisissa työntekotilanteissa.

Werningin mukaan kyse ei ole uuden velvollisuuden lisäämisestä lakiin, vaan rikosrekisteriotteen pyytäminen perustuisi työnantajan harkintaan ja riskiarvioon.

”Rekisteriotteen voi jatkossa pyytää nähtäväksi myös enintään kolme kuukautta kestävissä tehtävissä ennen työhön ottamista ja luvan myöntämistä. Siitä ei kuitenkaan saa ottaa jäljennöstä ja rikosrekisteriote on palautettava sen esittäneelle henkilölle viipymättä.”

Werning muistuttaa, että lapsen oikeus erityiseen suojeluun on yksi lapsioikeuden keskeisistä periaatteista. Tämä on kirjattu muun muassa YK:n yleissopimukseen ja YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen.

”Suomi on puolestaan sitoutunut lainsäädännön keinoin varmistamaan, että ne henkilöt, jotka pyrkivät ammatteihin, joihin liittyy säännöllinen yhteydenpito lapsiin, eivät ole tuomittu lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai riistosta”, Werning sanoo.

Sopimusta valvoo Lanzarote-komitea, joka on huomauttanut, että Suomen lainsäädäntö ei täytä sopimuksen vaatimuksia. Werningin mukaan näin siksi, ettei rikosrekisteriotetta ole vaadittu myös lyhytkestoisissa työsuhteissa olevilta henkilöiltä. Werningin mukaan on tärkeää, että hallitus ryhtyi toimiin ja lakimuutos saatiin aikaiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE