Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

13.2.2019 12:04 ・ Päivitetty: 13.2.2019 12:04

Lauri Ihalainen, Johanna Ojala-Niemelä Ville Skinnari ovat tyytyväisiä Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen saamaan vastaanottoon eduskunnassa

Talousvaliokunnan demarit Lauri Ihalainen, Johanna Ojala-Niemelä ja Ville Skinnari ovat tyytyväisiä Ei myytävänä! -kansalaisaloitteen saamaan vastaanottoon eduskunnassa.

Demokraatti

Demokraatti

Talousvaliokunta laati tänään asiasta yksimielisen mietinnön eduskunnan hyväksyttäväksi.

Vammaisten henkilöiden välittömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettamista koskeva kansalaisaloite keräsi 72 059 kannattajaa. Aloitteen taustalla on ajatus siitä, että kilpailuttaminen ei ole toimiva ja inhimillisesti kestävä tapa järjestää vammaispalveluja.

”Perusteellisten selvitysten perusteella hankintalaki yksin ei ole se laki, joka mahdollistaisi vammaispalvelujen järjestämisen inhimillisesti kestävällä tavalla. Hankintalaki ei ole pääasiallinen keino ratkaista vammaispalvelukysymyksiä. Ratkaisuja tulee hakea ensisijaisesti vammaispalvelua koskevien sisältölakien, kuten vammaispalvelulakia uudistamalla. Myös kansalaisaloitteen tekijät ovat korostaneet näiden sisältölakien tärkeyttä. Heille on tärkeätä, että vammaisten oikeuksia ja elämän turvaa parannetaan mm. asumispalveluissa”, demarien tiedotteessa kerrotaan.

Talousvaliokunta on tänään sosiaali- ja terveyslautakunnan lausuntoon vahvasti nojaten esittänyt eduskunnan hyväksyttäväksi yksimielisesti seuraavat näkökulmat:

1. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto nimittää asiantuntijaryhmän, jossa ovat mukana aloitteen tekijöiden ja vammaisjärjestöjen edustajat, arvioimaan ja valmistelemaan mahdollisimman pian tarvittavat säädösmuutokset, joiden avulla turvataan vammaisten henkilöiden osallisuus ja oikeussuojakeinot heitä koskevassa päätöksenteossa. Lisäksi asiantuntijaryhmä selvittää sosiaali- ja terveyspalveluja ja hankintalainsäädäntöä sekä niihin liittyvää neuvontaa ja ohjeistusta koskevat muutostarpeet sosiaali- ja terveyspalvelujen, mukaan lukien kansaneläkelaitoksen järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen, hankintojen kehittämiseksi.

2. Eduskunta edellyttää, että vammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta vahvistetaan osana asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeutta koskevan lainsäädännön valmistelua.

3. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto selvittää ja varmistaa vammaispalvelujen tarjoamiseen, kuten toimitiloihin liittyvä lainsäädännön tarkoituksenmukaisuuden ja siihen liittyvän ratkaisu- ja valvontakäytännön yhtenäisyyden palvelujen käyttäjien yhdenvertaisuuden ja palveluntarjoajien tasavertaisten kilpailuedellytysten turvaamiseksi.

Demarien mukaan kansalaisaloite kertoo, että tärkeästä oikeudenmukaisuuteen ja yhdenvertaisuuteen tähtäävällä kansalaisaloitteella voi vaikuttaa.

”On pidettävä huolta, että vaalien jälkeen muodostettava hallitus ja uusi eduskunta hoitaisi lausumissa mainitut asiat kuntoon viivyttelemättä.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU