Politiikka
15.6.2017 12:00 ・ Päivitetty: 15.6.2017 12:00
Lauri Ihalaiselta askelmerkkejä jo syksyyn: ”Hallituksen tulisi tarkastella oppivelvollisuusiän nostamista”
Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) toteaa Keskisuomalaisessa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että keskustelu tuloerojen, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen kasvusta on tarpeen.
Ihalainen esittää kirjoituksessaan vaihtoehtoja, joiden avulla työllisyysastetta saataisiin Suomessa nostettua ja nuorten asemaa parannettua.
Hänen mukaansa hallituksen tulisi tarkastella oppivelvollisuusiän nostamista sekä tehostaa ja laajentaa viime hallituskaudella hyvin tuloksin toteutettua nuorten aikuisten osaamisohjelmaa, jolla varmistetaan vähintään toisen asteen koulutus ja tutkinto.
Myös joustava molempien sukupuolten työllistämismahdollisuuksia tukeva perhevapaauudistus on Ihalaisesta tärkeä uudistus tilanteen paranemiseksi.
– Keskustelu tuloerojen, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen kasvusta on tarpeen, Ihalainen toteaa.
– Monissa selityksissä on osoitettu, että talouskasvu ja hyvinvointiyhteiskunta ovat toisiaan tukevia tavoitteita.
Talouskasvu ja hyvinvointiyhteiskunta ovat toisiaan tukevia tavoitteita.
Lisää aiheesta
Ihalainen pohtii, että Suomessa on menossa hiipivä hyvinvointiyhteiskunnan nakertaminen markkinayhteiskunnan suuntaan yksityistämis- ja yhtiöittämisratkaisuilla.
– Pärjäämisemme keskeisin asia on korkea sivistyksen ja koulutuksen taso. Kaikilla lapsilla ja nuorilla tulisi olla vanhempien varallisuudesta riippumatta mahdollisuus ilmaiseen koulutukseen ja sosiaaliseen etenemiseen.
Ihalainen toteaa, että nuorten koulutusmahdollisuuksiin vaikuttaa suuresti perheiden tausta ja varallisuus.
– Merkit koulutuksellisen eriarvoisuuden kasvusta koulutukseen kohdistuvien leikkausten vauhdittamana ovat huolestuttavia. Noin 15% peruskoulun päättäneistä ikäluokista ei valmistu lukiosta tai ammatillisesta koulutuksesta.
– Työmarkkinoita ajatellen haavoittuvassa asemassa ovat erityisesti ne nuoret, jotka ovat pelkän peruskoulun varassa, rikkinäisten perheiden nuoret, maahanmuuttajanuoret ja vammaiset nuoret.
Oppivelvollisuusiän pidentäminen on osoitettavissa tehokkaaksi työllisyystoimeksi.
Hän korostaa, että on tärkeätä varmistaa kaikille nuorille turvallinen silta peruskoulusta toiselle asteelle.
– Tämän toteuttaisi parhaiten se, että asteittain laajennetaan oppivelvollisuutta toisen asteen koulutukseen. Näin on jo tehty monissa Euroopan maissa.
– Oppivelvollisuusiän pidentäminen on osoitettavissa tehokkaaksi työllisyystoimeksi.
Ihalainen kirjoittaa, että selvitysten mukaan elinikäisten työvuosien osalta koulutuksen lisääminen on avain työllisyyden lisäämiselle ja työurien pidentämiselle.
– Nuorten mahdollisuus saavuttaa toisen asteen koulutus pidentää heidän työuriaan merkittävästi.
– Mikäli hallitus haluaa syksyn budjettiriihessä tehdä rakenteellisia ja tehokkaita lisätoimia työllisyysasteen nostamiseksi ja nuorten hyväksi, nämä uudistuksen olisivat juuri sellaisia.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.