Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lauri Lyly pyrkii eduskuntaan – nämä syyt painoivat vaakakupissa

Jani Laukkanen

Lauri Lyly pohti pitkään, mitkä asiat vaakakupissa puoltavat ehdolle lähtöä eduskuntavaaleissa ja mitkä taas eivät. Vaaka kallistui lopulta kyllä-puolelle.

Marja Luumi

Demokraatti

Entinen Tampereen pormestari ja sitä ennen palkansaajakeskusjärjestö SAK:ta vuosina 2009-2016 johtanut Lauri Lyly on ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa Pirkanmaan SDP:n listoilta.

Hän kertoo pohtineensa ehdokkuuttaan vakavasti ja päätös ei ollut helppo.

– Minulla on laaja kokemus vaativista työtehtävistä, kyky tehdä yhteistyötä ja myös laaja verkosto. Uskon, että niitä voi hyödyntää kansanedustajan tehtävässä erittäin hyvin, Lyly perustelee Demokraatille.

Päätöksenteossa auttoivat myös lukuisat kyselyt ja pyynnöt ryhtyä ehdolle.

Lyly pohtii, että Suomelle olisi hyväksi “ripaus Tampereen yksituumaisuutta ja kehityskykyä”.

– Uskoisin, että kun olen saanut etuoikeutetusti olla moninaisissa tehtävissä, kyllä sille varmasti olisi tässä muuttuvassa maailmassa käyttöä – jonkin verran sitä perspektiiviä.

69-VUOTIAS Lyly pohti myös pitkään, olisiko valmis taas ramppaamaan kotikaupungin Tampereen ja Helsingin väliä. Kokemusta hänellä on siitä 12 vuodelta Sähköliiton ja SAK:n puheenjohtajuuksien ajalta.

Vaakakupin ei-puolella painoivat myös keskeiset luottamustehtävät kotiseuduilla. Hän on Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtaja sekä Tampereen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja että konsernijaoston puheenjohtaja valtuutetun tehtävän ohella.

– Jos tulisin valituksi, ihan ajankäytön kannalta jostain pitäisi luopua.

Hän huomauttaa, että sinänsä kotipuolen kokouksiin pystyisi osallistumaan, koska ne järjestetään maanantaisin, jolloin eduskunnassa ei ole täysistuntoa. Valtuuston kokouksissa hän ei näe ongelmaa.

Päätöstä lähteä ehdolle helpotti kuitenkin se, että Tampereen kaupungin toimielinten jäsenyydet ovat joka tapauksessa katkolla kesäkuussa.

– En ole miettinyt, mistä luopuisin, koska ensin pitää käydä ne vaalit, Lyly naurahtaa.

Hän pohtii, kuinka pienestä omatkin valinnat voivat olla kiinni. Lyly toimi Tampereen pormestarina vuosina 2017-2021. Hän pyrki jatkokaudelle, mutta SDP hävisi kuntavaaleissa vaaliliiton solmineelle kokoomukselle niukasti.

– Jos SDP olisi saanut 16 ääntä enemmän, olisin varmaan jatkamassa Tampereen pormestarina, enkä olisi aluevaltuuston johdossa enkä kevään vaalissa ehdolla.

TEEMOISTA eduskuntavaaleihin Lylyllä on mistä valita. Koska hänellä on pitkä ura ay-liikkeessä, työmarkkina-asiat ja työllisyyden hoito kiinnostavat luonnollisesti, mutta myös ajankohtainen energiapolitiikka. Lyly muistuttaa työskennelleensä 12 vuotta aikoinaan ydinvoimalaitoksessa.

Kunta-alan ja hyvinvointialueiden kysymykset ovat tulleet tutuiksi viime vuosina.

– Hyvinvointiyhteiskunnan palvelukyky ja sen rahoitus ovat myös keskeisiä teemojani – mikä on kuntien rooli tuottaa palveluja ja toisaalta minkälaatuista palvelua hyvinvointialueilta tullaan saamaan.

Lyly ei ole vielä miettinyt sen isompaa kampanjointia, koska päätös ehdokkuudesta syntyi vasta viime viikolla. Kampanjatiimin vetäjä on kuitenkin jo valittu.

– Siitä tulee kuitenkin hyvää pohjaa ensi keväällekin, kun pärjäsin ihan hyvin tämän alkuvuoden aluevaaleissa, Lyly toteaa turhan vaatimattomasti.

Hän oli nimittäin Pirkanmaan äänikuningas.

PIRKANMAA sai kevään vaaleihin yhden lisäpaikan. Kansanedustajia valitaan vaalipiiristä keväällä kaikkiaan 20, saman verran kuin SDP:n täysi lista sisältää nimiä. SDP:llä on Pirkanmaalta tällä hetkellä viisi kansanedustajaa. Lyly arvioi, että sen kuudennen saaminen on kovan työn takana, mutta se laitettaneen tavoitteeksi.

– Meillä on kyllä todella vahva lista, kun joka puolelta Pirkanmaata on ehdolla eri alojen ammattilaisia.

Ehdokkaina ovat muun muassa pääministeri Sanna Marin ja kaikki muut kansanedustajat lukuunottamatta Jukka Gustafssonia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE