Le Pen, Fillon ja Macron keskeyttivät kampanjoinnin – isku tuli kaksi päivää ennen presidentinvaaleja

Kuva: Lehtikuva-AFP
Poliisit etsivät ampujan mahdollisia kumppaneita, kertoi Ranskan sisäministeriön edustaja CNN:lle. Ranskan terrorisminvastaiset tutkijat selvittävät ampumista.

Pariisin torstai-iltainen isku hiljensi presidenttiehdokkaiden kampanjat Ranskassa. Äärioikeiston Marine Le Pen, oikeiston Francois Fillon sekä riippumaton Emmanuel Macron ilmoittivat keskeyttävänsä kampanjansa perjantaiksi pian sen jälkeen, kun yksi poliisi kuoli ja kaksi haavoittui ampumisessa Pariisin keskustassa.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on sunnuntaina. Ampumisen aikaan Ranskan televisiossa oli käynnissä vaaliväittely.

Gallupien kärjessä on ollut 39-vuotias Macron, mutta hänen kintereillään ovat Le Pen, Fillon ja laitavasemmiston Jean-Luc Melenchon. Neljä ehdokasta on historiallisen lähellä toisiaan, ja erot mahtuvat lähes virhemarginaaliin.

Presidentti Francois Hollande kutsui hätäkokouksen koolle ampumisen vuoksi.

Puolan presidentti esti kiistellyn lain voimaantulon

Kuva: Lehtikuva

Puolan presidentti Andrzej Duda estää veto-oikeudellaan kiistellyn lain korkeimman oikeuden uudistamisesta.

Maan senaatti hyväksyi lauantaina lain, joka antaisi oikeusministerille oikeuden valita tuomareita korkeimpaan oikeuteen.

– Perinteisiimme ei saisi kuulua, että oikeusministeri voi puuttua korkeimman oikeuden työhön, Duda kommentoi päätöstään.

Duda palautti veto-oikeudellaan maan parlamenttiin myös toisen, kansallista oikeusneuvostoa koskevan lakiuudistuksen.

Dudan päätöstä voi pitää yllätyksenä, sillä presidentti on tähän asti tukenut hallitusta sen uudistushankkeissa. Duda valittiin presidentiksi Laki- ja oikeus -puolueen ehdokkaana.

Viikonloppuna kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat Puolassa mieltään lakiuudistusta vastaan ja vetosivat presidenttiin, että tämä ei allekirjoittaisi lakia.

Euroopan unionin komissio uhkasi Puolaa puolestaan artikla 7:n käynnistämisellä, mikäli lakiuudistus toteutuu. Tämä olisi voinut viedä maalta äänioikeuden EU-kokouksissa.

Puolan hallitus on puolustanut lakiuudistuksia, jotka ovat sen mukaan välttämättömiä korruption torjumiseksi ja oikeusjärjestelmän keventämiseksi. Tällä hetkellä Puolassa korkeimman oikeuden tuomarit valitsee riippumaton hallintoelin, joka koostuu pääasiassa tuomareista, mutta myös muutamista poliitikoista.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 13.33.

 

Jälleen tuhoisa pommi-isku Kabulissa: yli 20 menehtyi

Kuva: Lehtikuva
Hazara-vähemmistöryhmään kuuluvat muistivat iskuissa menehtyneitä läheisiään hautausmaalla Kabulin lähistöllä kesäkuussa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa ainakin 24 ihmistä on kuollut ja 42 haavoittunut autopommi-iskussa. Räjähdys tapahtui Kabulin länsiosassa noin kello seitsemältä aamulla.

– Autopommi osui linja-autoon, joka kuljetti ministeriön työntekijöitä ruuhka-aikaan, sisäministeriötä edustava Najib Danish kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Mikään ryhmä ei ole toistaiseksi ilmoittautunut iskun tekijäksi. Taleban-liike on kuitenkin tehnyt maassa useita hyökkäyksiä viime päivinä ja vallannut uusia alueita.

Alueella, jossa pommi räjähti, asuu paljon shiiamuslimeihin lukeutuvan hazara-vähemmistöryhmän edustajia. Noin vuosi sitten ryhmään kohdistui isku, jonka takana väitetään olevan äärijärjestö Isis. Iskussa vuosi sitten kuoli kymmeniä hazara-ryhmän edustajia.

Pommi- ja itsemurhaiskut ovat Kabulissa yleisiä. UNAMA:n raportin mukaan tämän vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana iskuissa on kuollut yli 1 600 siviiliä ja loukkaantunut yli 3 500.

Keskustelua aiheesta

Vankeutta voi tulla 43 vuotta – toimittajien oikeudenkäynti alkaa Turkissa

Kuva: Lehtikuva
Turkissa on osoitettu mieltä lehdistönvapauden puolesta.

Turkissa alkaa oikeudenkäynti, jossa syytettynä on 17 oppositiolehti Cumhuriyetin toimittajaa. Heitä syytetään terrorismin tukemisesta. Jos heidät todetaan syyllisiksi, he voivat saada jopa 43 vuoden vankeusrangaistuksen, kertoo BBC.

Kymmenen Cumhuriyetin toimittajista on ollut vangittuna jo lähes yhdeksän kuukautta.

Noin vuosi sitten tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Turkissa on tehty laajoja puhdistuksia, joiden seurauksena muun muassa 150 toimittajaa on laitettu telkien taakse. Suurinta osaa heistä syytetään terrorismin tukemisesta. Turkki on tällä hetkellä listattu maaksi, jossa on eniten toimittajia vangittuna.

Turkin hallitus on kiistänyt väitteet vangittujen toimittajien määrästä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi aikaisemmin tässä kuussa BBC:n haastattelussa, että ainoastaan kaksi toimittajaa on Turkissa vangittuna.

– Muut heistä ovat joko terroristeja, olivat aseistettuja tai ryöstivät pankkiautomaatteja, Erdogan sanoi tuolloin.

Cumhuriyetin toimittajista syytettynä on muun muassa 71-vuotias Turhan Gunay, joka oli lehden kirjallisuusliitteen päätoimittaja. Tämän tyttären Elif Gunayn mukaan Turhan Gunay on vangittuna poliittisista syistä.

Elif Gunay kertoo voivansa puhua isänsä kanssa kerran viikossa tunnin ajan puhelimen välityksellä lasiseinän läpi.

– En voi koskea, enkä halata häntä, Elif Gunay sanoo.

Tyttären mukaan Turhan Gunay kärsii lisäksi terveysongelmista.

Myös Cumhuriyetin entinen päätoimittaja Can Dundar on syytettynä maanantaina alkavassa oikeudenkäynnissä. Hän sai viime vuonna kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen vakoilusta. Hänet kuitenkin vapautettiin takuita vastaan, ja hän elää tällä hetkellä maanpaossa Saksassa.

Uhreja jo yhdeksän – rekasta löytyneistä 17 yhä kriittisessä tilassa

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa Teksasissa epäillyn ihmissalakuljetustapauksen kuolonuhrien määrä on noussut yhdeksään. Sunnuntaina kerrottiin, että kahdeksan ihmisen ruumiit löydettiin puoliperävaunurekasta Walmart-kauppaketjun liikkeen pihasta San Antoniossa. BBC:n mukaan yhdeksäs kuolonuhri menehtyi sairaalassa.

Syyttäjän mukaan rekassa oli ainakin 39 ihmistä. Toistaiseksi ei ole tiedossa kuinka moni ehti mahdollisesti paeta paikalta. Viranomaisten mukaan sairaalaan vietiin 28 ihmistä, joista 17 on edelleen kriittisessä tilassa.

Ihmisten on kerrottu olleen rekassa ilman ilmastointia ja vettä.

Tiedot kuolleista ovat vaihdelleet. San Antonion poliisipäällikkö William McManus on kertonut CNN:lle, että kaikki kuolleet ovat aikuisia miehiä. Kuitenkin joidenkin mediatietojen mukaan kuolleiden joukossa olisi ollut kaksi lasta.

Puolestaan San Antonion palopäällikkö Charles Hoodin mukaan rekassa olleiden joukossa oli muun muassa kaksi kouluikäistä lasta. Lasten kunnosta ei BBC:n mukaan ole kuitenkaan tarkempaa tietoa.

San Antonio on muutaman tunnin ajomatkan päässä Yhdysvaltojen ja Meksikon rajasta. Keli on ollut alueella kuuma ja kuiva. Poliisin mukaan nyt paljastunut tapaus ei ole ensimmäinen eikä todennäköisesti viimeinen alueella.

Outoja puheluita, musta helikopteri lähestyi – Selvitys: Venäjän tiedustelualus häiritsi Yhdysvaltain rahtialusta Itämerellä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Venäläinen hävittäjä kuvattuna Yhdysvaltojen hävittäjästä Itämeren yllä kesäkuussa.

Venäläinen tiedustelualus häiritsi Yhdysvaltojen sotatarvikkeita kuljettanutta rahtialusta Itämerellä erikoisilla tavoilla loppukeväästä, osoittaa yhdysvaltalaisen ajatushautomon Atlantic Councilin selvitys.

Ajatushautomo alkoi selvittää asiaa, kun Defence News -lehti kertoi kesäkuun lopussa, että yhdysvaltalainen Green Ridge -niminen alus oli joutunut venäläislaivaston häirinnän kohteeksi Itämerellä.

Yhdysvaltalainen alus oli viemässä sotakalustoa Liettuassa pidettävää Saber Strike -harjoitusta varten. Yhdysvaltojen johtamaan kansainväliseen harjoitukseen osallistui myös Suomi.

Laiva oli saapumassa Liettuaan Saksasta 24. toukokuuta, kun se sai radiopuhelun tuntemattomalta ulkomaiselta alukselta, joka väitti Green Ridgen olevan Venäjän vesillä. Selvityksen mukaan väite oli virheellinen.

Yhteyttä ottanut alus myös väitti löytäneensä Green Ridgelle kuluneen kontin Itämerestä ja muun muassa väitti aluksen kantavan joukkotuhoaseita. Outoja puhelinkeskusteluja oli tunnin verran, kunnes Green Ridgen miehistö käski soittajaa lopettamaan.

Kyse oli psykologisesta, ei fyysisestä häirinnästä.

Tunnin päästä musta, tunnukseton helikopteri kuitenkin lähestyi Green Ridgeä lännestä, ohitti aluksen kahdesti ja palasi länteen.

Kun alus lähestyi määränpäätänsä Liettuan Klaipedassa, miehistö kertoi vielä nähneensä kaksi Venäjän sota-alukselta näyttävää alusta, jotka näyttivät seuraavan heidän rinnallaan.

Ajatushautomo vertaili paikalla otettuja kuvia Venäjän aluksista otettuihin kuviin. Selvityksen perusteella häiritsijä on Venäjän Alpinist-luokan tiedustelualus.

Atlantic Council huomauttaa, että kyse oli psykologisesta, ei fyysisestä häirinnästä. Selvityksen mukaan kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun Venäjä on lähestynyt siviilialusta tällä tavoin.

– Siten tapaus syventää vaikutelmaa Venäjästä arvaamattomana ja mahdollisesti horjuttavana voimana Itämerellä, Atlantic Council kirjoittaa.

Se ei saanut Venäjän puolustusministeriöltä vastausta tiedusteluunsa.

Atlantic Councilin selvityksessä on käytetty Green Ridgen miehistön kertomuksia ja laivan liikkeitä VesselFinder-sivuston perusteella.

Selvityksestä kertoi aiemmin sunnuntaina Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan.