Opinion

Ledare: Går Finland Sveriges väg?

Ehimetalor Akhere Unuabona/Unsplash

Det har varit en ovanligt stormig sommar i den finska politiken. Från ständerhuset har det regnat tätt med rasismskandaler i anknytning till de sannfinländska ministrarna. En minister har redan avgått på grund av kopplingar till extremhögern och i avslöjade privata meddelanden har det framkommit att hans efterföljare kallar sig själv för nazist.

Jonatan Wikström

Arbetarbladet

Elefanten i rummet är Sannfinländarna men uppmärksamheten riktas mot Svenska folkpartiet som innan valet uttryckte att partiet inte ingår i en regering som för sannfinländsk politik. Många förväntar sig att SFP ska få nog och till slut fälla regeringen. Att blickarna riktas mot SFP i stället för statsministerpartiet Samlingspartiet kan ses som ett tecken på att statsminister Petteri Orpo saknar förmåga att leda sin regering.

Det framstår som att statsminister Orpo har valt att blunda för den värdediskussion som nu pågår på många håll. När statsminister Orpo blir tillfrågad om rasismanklagelserna som riktas mot regeringen Orpos ministrar påstår han sig inte ha läst vad som sägs, och påminner om regeringens nolltolerans mot rasism. Samma dag som flera tusen medborgare samlades i Helsingfors för att demonstrera emot rasismen i regeringen tog Orpo ut sin semester, medan demonstranterna krävde den biträdande statsministern, finansminister Riikka Purras avgång.

Bristen på värdeledarskap har inte gått obemärkt bland väljarna. Alla regeringspartier förutom Kristdemokraterna tappar väljarunderstöd i Yles senaste partimätning. Märkväl att det sker innan regeringen ens har hunnit komma med ett enda lagförslag. Främst av alla är det Samlingspartiet som har förbrukat sina väljares förtroende. Sedan den senaste partimätningen har partiet tappat 2,3 procentenheter i väljarunderstöd vilket har gjort Socialdemokraterna till det populäraste partiet bland väljarna med ett starkt försprång på tre procentenheter.

Här kunde man dra några paralleller till det svenska riksdagsvalet 2022. Efter att högerblocket vann valet bildade Samlingspartiets systerparti Moderaterna, under Sverigedemokraternas välsignelse, en konservativ borgerlig regering som på många sätt liknar den vi har i Finland. Det här har svenskarna inte varit nöjda med och sedan valet har understödet för det främsta oppositionspartiet, Socialdemokraterna stigit enormt. För tillfället leder de svenska Socialdemokraterna i opinionsmätningarna med 38 procent, vilket är över åtta procentenheter mer än valresultatet.

Ett liknande understöd för ett parti har inte skådats i finsk politik sedan krigsåren och det är knappast realistiskt att förvänta sig något liknande i dagsläget. Trots det ser det ut som att Finland går Sveriges väg. Där värdeledarskapet lyser med sin frånvaro i den konservativa regeringen fyller den socialdemokratiska värdegrunden det tomrum som uppstår.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE