Huvudnyheter

Lennart Svensson har gått bort

Foto: Johan Kvarnström
Så här kommer sannolikt många finlandssvenska socialdemokrater minnas Lennart Svensson - mitt i ett modigt brandtal för den demokratiska socialismen.

Lennart Svensson, FSD:s stora kamrat i Sverige, har gått ur tiden.

ABL

 

Arbetarrörelsen och den demokratiska socialismen blev en viktig del av Lennart Svenssons liv redan i unga år. Från arbetarhemmet i Hedemora tog livet honom genom de lokala industrierna till socialdemokratin, där han redan som 15-åring valdes till sekreterare för den lokala socialdemokratiska ungdomsklubben – ett år senare till ordförande. Han förblev partiet trogen livet ut.

 

Senare var det framför allt genom journalistiken som Svensson utmärkte sig; först på Västmanlands Folkblad och senare bland annat inom facket, på den svenska fackcentralen LO:s pressavdelning och som pressombudsman på Handelsfacket.

 

De sista åren före pensioneringen 1984 återvände han till Västmanlands Folkblad som chefredaktör och efter pensioneringen fungerade han i många år som ledarskribent på Dalademokraten.

 

Lennart Svensson talar på FSD:s kongress 2019.

 

Med Finland kom han i kontakt genom hustrun Maarit och det östra grannlandet låg honom nära hjärtat livet ut. Totalt blev det ett 50-tal besök på Finlands svenska socialdemokraters kongresser, där han blev en uppskattad gäst och hans årliga brandtal för den demokratiska socialismen alltid en av kongressens höjdpunkter.

 

Svensson har även tilldelats SDP:s Rafael Paasio-medalj för sina insatser som brobyggare mellan finländsk och svensk socialdemokrati.

 

I samband med FSD:s kongress i Jakobstad år 2015 lät distriktet instifta ett Lennart Svensson-stipendium, för att bära vidare Svenssons kampanda och ideologiska iver till nya generationer. Stipendiet tillfaller årligen ungdomsrörelsen inom FSD.

 

 

I höstas deltog Svensson i FSD:s 120-årsfirande, i samband med vad som blev hans sista kongress.

 

– Min förhoppning är att socialdemokraterna snart ska leda utvecklingen. I hela norden, i hela Europa och i hela världen. Vi måste alltid våga kämpa för våra stora idéer, avslutade han sitt brandtal då.

 

På torsdagen (14.5) somnade han in lugnt och fridfullt, 96 år gammal,  ”med sin dotter Mariannes hand i sin”.

 

Tack för allt Lennart – vi fortsätter kampen!

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE