Pääkirjoitukset
25.8.2016 12:21 ・ Päivitetty: 25.8.2016 12:21
Lex Orpo vs. Lex Taipale
SDP:n pitkäaikaistyöttömyyden taittamisohjelma esittää Lex Taipaleen uusimista. Se oli 2005 säädetty laki, jolla noin 4 000 laman aikana työtä vaille jäänyttä pitkäaikaistyötöntä pääsi eläkkeelle. Laki on nimetty SDP:n kansanedustajana toimineen Ilkka Taipaleen mukaan.
Sosialidemokraatit ovat pitäneet Lex Taipaleen uusimista esillä. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan demarijäsenet tekivät kirjallisen kysymyksen yli 60-vuotiaan ja yli viisi vuotta työttömänä työmarkkinatuella olevien työttömien pääsemisestä eläkkeelle. Minimaalinen taloudellinen kustannus ja suuri inhimillinen voitto, he peruste\hlivat.
Tuonaikainen ministeri Hanna Mäntylä (ps.) vastasi, ettei eläketuki ole linjassa työurien pidentämistavoitteiden kanssa. Ehdotettu tuki olisi koskenut vajaata viittätuhatta henkeä eli ryhmää, josta työllistyi viime vuonna demarikansanedustajien mukaan 14 (!) henkeä.
Työministerinä toimiessaan myös Lauri Ihalainen (sd.) piti esillä Lex Taipaleen toisintoa. He eivät tule työllistymään, jokainen meistä ymmärtää sen, hän kuvasi yli 60-vuotiaiden yli 2 500 päivää työttöminä olleiden realiteetteja.
Viikonloppuna perussuomalaiset vietti ministeriryhmänsä kesäkokousta Pirkanmaalla. ”On turha roikottaa kortistossa henkilöitä, jotka eivät syystä tai toisesta valitettavasti enää pääse työmarkkinoihin kiinni. Tämä olisi heille kunniakas ratkaisu ja myös vapauttaisi resursseja muiden työttömien palveluun”, ryhmä tiedotti ja tuli Lex Taipaleen ja sosialidemokraattien kannalle. Perusuomalaiset haluaa kertaratkaisulla vuosia työttöminä olleet yli 60-vuotiaat eläkkeelle.
Olkoon laki Lex Lindström, kunhan asia etenee.
Kymmenen prosenttiyksikköä täytyy kannatuksesta sulaa ennen kuin Soinin joukot alkavat hahmottaa ryhmiä, jotka ovat heihin vaaleissa toiveensa laittaneet. Puolueelle on syytä toivoa lämpimästi menestystä Lex Taipaleen kanssa. Olkoon laki Lex Lindström, kunhan asia etenee.
Vastassaan perussuomalaisilla on Lex Orpo. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ilmoitti, ettei pitkäaikaistyöttömiin pidä suhtautua kuin eläkkeellä oleviin. Heitä on todella autettava takaisin työelämään, hän lausui Lännen Medialle. Jos vuodessa vain prosentti vähintään viisi vuotta työttöminä olleiden työttömyysjaksoista päättyy työllistymiseen ja jos työttömien tuesta muutoinkin leikataan, Orpon puheille on vaikea löytää katetta.
Inhimillinen Lex Taipale säästäisi työvoimapalvelun vähiä resursseja ja auttaisi palkkaamaan heitä, joilla on realistisemmat mahdollisuudet päästä töihin. Myös kasvava nuorten pitkäaikaistyöttömyys vaatii huomiota.
Orpo pelkää Lex Taipale -ikäluokkien seuraavan toisiaan. Nyt on kuitenkin ehdotettu vain kertaratkaisua. Huolta voisi kantaa niistä taas yhden pettymyksen kokevista, jotka jäisivät nippa nappa eläketuen kriteerien ulkopuolelle.
Pääministeri Juha Sipilä on pyytänyt anteeksi lama-ajan yrittäjiltä 1990-luvun tapahtumia Suomessa. Vanhasen I hallitus hyväksyi Lex Taipaleen. Täytyy toivoa, että keskusta näyttäisi tälläkin vaalikaudella pehmeämmän puolensa.
JK: Kansanedustaja Erkki Tuomioja ehdotti yhteistä vaaliohjelmaa SDP:lle, Vasemmistoliitolle ja Vihreille. Ehdotus sai ristiriitaisen vastaanoton. Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Claes Andersson oli ehtinyt jo 13.8. Kansan Uutisissa esittää punavihreää blokkia. Siinä olisivat Vasemmistoliitto, ”ehkä vihreät” ja SDP, jolle Andersson samassa haastattelussa jakoi moitteita. Pisteet ehdotuksen sävyisyydesta Tuomiojalle.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.