Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

EU-vaalit

”Li Andersson -ilmiö näkyy osaltaan meidän tuloksessamme” – SDP:n Lindtman myöntää: Enemmän toivoimme

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Hyvin poikkeukselliset vaalit, SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman kuvailee tämänkertaisia eurovaaleja tulostensa puolesta. Ennusteet eivät pitäneet paikkaansa ja suurin ilmiö oli vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin saama valtava äänivyöry.

Marja Luumi

Demokraatti

Lindtman oli illan mittaan sunnuntaina ehtinyt pureskella vaalitulosta alun hämmennyksen jälkeen, kun kävi yhä selvemmäksi, että SDP jäi kolmanneksi kokoomuksen ja vasemmistoliiton jälkeen noin 15 prosentin kannatuksellaan. Puolueen europarlamentaarikkojen määrä säilyi kahtena, kun kolme oli tavoitteena.

– Eteenpäin mentiin viiden vuoden takaisista vaaleista, mutta enemmän olisimme toivoneet. Se on sanottava suoraan. SDP :n kannatus ei ihan riittänyt siihen odotettuun kolmanteen paikkaan, Lindtman totesi Demokraatille vaalivalvojaisissa Helsingissä ravintola Juttutuvassa.

Vaaleissa nähtiin monia yllätyksiä. Ilmiöksi hän nostaa Li Anderssonin saaman huiman henkilökohtaisen suosion, joka toi lähes 248 000 ääntä.

– Hän ansaitsee vilpittömän onnittelun tuloksesta – ja ylipäätään se, että yksi henkilö saa lähes 80 prosenttia puolueen äänistä on hyvin poikkeuksellista.

VARMASTI tämä ilmiö näkyy osaltaan myös meidän tuloksessamme, SDP:n puheenjohtaja pohti. Andersson vei yleisvasemmistolaisten ääniä – Lindman ei oikein löytänyt muuta syytä sille, ettei SDP saanut sitä kolmatta paikkaansa.

Perussuomalaiset taas puolestaan on vaalien suurin häviäjä, ja Lindmanin mukaan tämänhetkisten ennusteiden mukaan muuallakin Euroopassa laita- ja äärioikeiston nousu on jäämässä huomattavasti ennustettua pienemmäksi.

– Euroopan demareiden viesti ääriajattelun torjumisen tärkeydestä näyttää purreen. Suomessa tulokseen sisältyy myös vahva muutosviesti suomalaisilta, kun yhdeksän paikkaa parlamentissa menee oppositiopuolueille ja kuusi hallituspuolueille. Suurimman osan tästä muutosviestistä kanavoi ennen kaikkea Li Andersson.

MITEN perussuomalaisten takapakki vaikuttaa hallituksen dynamiikkaan, se jää Lindtmanin mukaan nähtäväksi.

– Varmasti näin suurilla muutoksilla on vaikutuksensa, mutta minkälainen?

SDP aikoo joka tapauksessa heti maanantaista alkaen jatkaa työtä hallituksen epäoikeudenmukaista leikkauspolitiikkaa vastaan.

ENTÄ MILLAISTA politiikkaa SDP:n kaksikko, Eero Heinäluoma ja Maria Guzenina, vetää parlamentissa ja omassa s&d-ryhmässä?

– Jatkamme erittäin vahvaa työtä EU-parlamentissa niiden asioiden puolesta, joille haimme vaaleissa valtakirjaa. Me lähdemme osoittamaan, että Eurooppa pystyy parempaan. Suomalaiset voivat luottaa siihen, että sitä valtakirjaa käytetään vastuullisesti ja tinkimättä, Lindtman linjaa.

Kaksikko menee hänen mukaansa turvalliseen demariryhmään, jossa ei ole minkäänlaista ääriajattelua, ja jossa tuetaan Ukrainaa.

– Me viemme viestiä eteenpäin vahvemman Euroopan puolesta, joka on Suomen turva, Euroopan puolesta, joka pitää huolen siitä, että oikeusvaltiosta pidetään kiinni, ilmastotavoitteista ei lipsuta ja työntekijöistä huolehditaan, hän muistutti myös kiitospuheessaan ehdokkaille, tukiryhmille ja äänestäjille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE