Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Li Andersson kehotti laskemaan rimaa – kommentoi nyt mitä tarkoitti: “Sellaista tilannetta ei voi olla”

Osa Suomen kunnista on jo ehtinyt ilmoittaa, etteivät ne peri varhaiskasvatusmaksuja siltä ajalta, kun suositukset lasten pitämisestä kotona ovat voimassa. Opetusministeri Li Andersson kommentoi aihetta tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Rane Aunimo

Demokraatti

– Kattavaa kuvaa koko maan tilanteesta minulla ei ole tällä hetkellä, mutta ymmärtääkseni monissa kunnissa on hyvin noudatettu suositusta ja ryhdytty toimenpiteisiin selvittämään, millä tavalla se olisi mahdollista myös yhteistyössä yksityisten toimijoiden kanssa.

Andersson on aiemmin todennut koulujen etäopetuksesta, että opettajat ja oppilaat voisivat laskea hieman rimaa poikkeusoloissa. Ministeri täsmensi tarkoittamaansa tiedotustilaisuudessa.

”Tämä on nyt niin kuormittava tilanne, että on ihan ymmärrettävää, jos lasketaan hieman rimaa niin, ettei työkuorma kasva kohtuuttomaksi. Pitää olla armollinen itselleen, jos ei esimerkiksi kaikkia opetussuunnitelman tavoitteita pystytä nyt pilkulleen noudattamaan”, ministeri sanoi HS:n haastattelussa.

– Tämä oli kehotukseni armollisuudesta. Olen saanut hirveästi viestejä siitä, itse asiassa myös opiskelijoilta, tämä tilanne on raskas ja moni kokee paineita osittain siitä miten hyvin oman työn voi suorittaa tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, mutta monet vanhemmat ja opiskelijat itse kokevat, että työtaakka on hirveän suuri, Andersson sanoo nyt.

Anderssonin mukaan on on äärimmäisen tärkeää huolehtia jaksamisesta.

– Opetussuunnitelmaa pitää tietenkin noudattaa myös poikkeusoloissa. Kaikkia opetussuunnitelmassa olevia aineita pitää opettaa ja niitä pitää myös arvioida tämän ajanjakson jälkeen, mutta asetuksessa on annettu mahdollisuus opetuksen järjestäjille poiketa etäopetuksen laajuudesta eli puhutaan tuntimääristä. Mutta on tarkennettu, että vain siltä osin kuin on välttämätöntä. Sellaista tilannetta ei voi olla, että koulutuksen järjestäjät päättävät lopettaa opetuksen jossain tietyssä aineessa, mutta pientä joustovaraa on annettu.

Lisää aiheesta

Andersson myönsi, että opetusta saadaan nyt eriarvoisella tavalla riippuen kunnasta, koulusta ja opettajasta.

– On valitettavasti päivänselvää, että tällaisessa tilanteessa tullaan näkemään eroja kuntien välillä, eroja koulujen välillä ja jopa luokkien välillä siitä syystä, että kun meillä ei ole ollut perusopetuksessa vakiintunutta tapaa toteuttaa tämänkaltaista opetusta. Monet opettajatkin joutuvat luomaan uusia työmenetelmiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE