Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

17.11.2022 12:30 ・ Päivitetty: 17.11.2022 12:34

Li Andersson kommentoi neuvottelujen hankaluutta: ”Julkisuudessa ollut kuva on tältä osin ollut paikkansapitävä”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Hallitus saavutti sovun hankalista viime hetken lakialoitteistaan useamman viikon neuvottelujen päätteeksi. Hallitus päätti olla edistämättä kymmentä suunniteltua lakihanketta kuten ruuhkamaksuja, tutkimus- ja kehitystoiminnan verovähennysoikeutta, alueellista opintolainan hyvitystä, arvonnousuveroa ja ansiosidonnaisen euroistamista.

Simo Alastalo

Demokraatti

Myös ammatillisten ja lukio-opintojen ristiinopiskelun helpottaminen ja taloudellisen työnantajan käsite eli niin sanottu työmatkavero karsiutuivat edistettävien hankkeiden listalta.

Opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on harmissaan erityisesti verovälttelyyn puuttumiseen kaavailtujen esitysten kaatumisesta.

– On hyvin oireellista suomalaiselle talouspoliittiselle keskustelulle, että samanaikaisesti, kun käydään laajaa keskustelua siitä, että pitäisi sopeuttaa ja tasapainottaa valtiontaloutta, niin kaikilla puolueilla ei ole halukkuutta tehdä edes pieniä lainsäädäntöuudistuksia, joilla verovälttelyyn puututaan. Onhan tämä kertakaikkisen käsittämätön tilanne tältä osin, Andersson kommentoi Demokraatille.

ARVONNOUSUVERON lisäksi kaatui myös taloudellisen työnantajan käsite, joka olisi muuttanut tuloverolainsäädäntöä. Esitys olisi laajentanut Suomen verotusoikeutta ulkomailta Suomeen tuleville työntekijöille maksettaviin palkkoihin silloin, kun työntekijä työskentelee täällä sijaitsevalle taloudelliselle työnantajalle. Esityksen aikataulua pidettiin lausuntokierroksella yrityksille ja viranomaisille kohtuuttoman tiukkana.

Pienempiin toteutumatta jääviin muutoksiin kuului myös ulkomaalaisten kiinteistösijoitusrahastojen verotuksen kiristyminen, jolla tavoiteltiin 15 miljoonan euron verotuottoja.

– Noin muuten sisällöllisesti olemme vasemmistoliitossa tyytyväisiä siihen, että ilmastopäätökset etenivät. Ne kuuluvat niihin, jotka kuitenkin tehdään, Andersson toteaa.

Kyse on biopolttoöljyn jakeluvelvoitteen korottamisesta.

– Alipalkkaukseen puuttumiseksi tarkoitettu esitys etenee. Olemme myös tyytyväisiä siihen, että euroistaminen ei etene nyt esitetyssä muodossa.

Oliko euroistaminen helppo saada kaatumaan, se oli varmaan teidän juttunne?

– Ei, mutta meille on erittäin tärkeää, että kaikki hallituksen päätökset noudattavat hallitusohjelman periaatteita sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja tässä nyt esitetyssä mallissa oli ongelmia, joka liittyi pienipalkkaisten päivärahan tasoon.

JULKISUUDESSA on annettu ymmärtää, että neuvotteluja vaikeutti keskusta ja saamelaiskäräjälaki oli kysymyksistä hankalin. Mikä neuvotteluissa oli vaikeinta?

– Julkisuudessa ollut kuva on tältä osin ollut paikkansapitävä.

Hallitus antoi esityksen saamelaiskäräjälaista eduskunnalle riitaisena. Keskustan ministerit äänestivät valtioneuvoston istunnossa esitystä vastaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU