Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Li Andersson opposition väitteistä: ”Kukaan tässä rivissä ei ole vähätellyt huumeongelmaa”

Lehtikuva / Jussi Nukari

Oppositio kyseenalaisti hallituksen asenteen huumeita kohtaan eduskunnan kyselytunnilla. Keskustelu ryöpsähti, kun perussuomalaisten Mika Niikko totesi Suomen huumausainestrategian vanhentuneen ja vaati sen päivittämistä vastaamaan nykytilannetta.

Marja Luumi

Demokraatti

Niikko totesi sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.) tämän sanoneen, että vihreät kannattaa huumeidenkäytön rangaistavuudesta luopumista, mukaan lukien myös kovien huumeidenkäytön sallimista.

– Oletteko edelleen samaa mieltä?

Ohisalo ei vastannut suoraan kysymykseen vaan totesi syrjäytyneisyyden olevan suurin uhka yhteiskunnalle. Hän korosti huumeidenkäytön torjumisessa muun muassa ennaltaehkäisyä ja haittojen vähentämistä moniammatillisesti.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) huomautti, ettei hallitusohjelmassa ole sanaakaan esimerkiksi kannabiksen dekriminalisoinnista.

– Se ei tule kysymykseen tällä hallituskaudella ja tämä on hallituksen kanta, joka on todettu tästä aitiosta jo monta kertaa aikaisemmin, Henriksson puuskahti.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah lisäsi vettä myllyyn toteamalla, että Suomessa julkisuudessa vähätellään huumeongelmaa.

– Jopa siellä hallituksen riveissä on ministereitä, jotka ovat muun muassa kannabiksesta antaneet koko ajan varsin sallivia näkemyksiä.

”Valitettavasti hoito jää vähemmälle huomiolle.”

Opetusministeri Li Andersson (kuvassa) älähti tästä.

– Totean nyt ääneen, että kukaan tässä rivissä, mikään ministeri, ei ole millään tavalla vähätellyt huumeongelmaa Suomessa, eikä millään tavalla vähätellyt sitä tragediaa, joka liittyy nuorten huumekuolemiin. Ne lausunnot, jotka tietyt ministerit ovat antaneet liittyen omien puolueidensa kannanottoihin, eivät ole liittyneet millään tavalla huumeiden sallimiseen vaan ainoastaan siihen, että helpotetaan erityisesti nuorten hoitoonpääsyä ja alennetaan kynnystä hakeutua hoitoon.

Kokoomus peesasi muuta oppositiota, kun Kalle Jokinen toisti ihmettelyn, kuinka ”hallituksen ministerit pitävät huumemyönteisiä lausuntoja julkisuudessa”.

– Teillä on valta vaikuttaa huumekuolemien kasvuun. Saadaanko hallitukselta yksimielinen huumestrategia, Jokinen tivasi.

Keskustan valtiovarainministeri Katri Kulmuni sai puolestaan vakuuttaa, että ”tämä hallitus ei ole dekriminalisoimassa huumeiden käyttöä eikä lieventämässä huumelainsäädäntöä”.

Maltillisuutta välillä kiivaaseen keskusteluun toi SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen, entinen päihdetyöntekijä, joka toivoi, ettei huumeongelman ratkaisuissa olla jo liian myöhässä.

– Tämä on tapahtunut pitkässä juoksussa, ja siihen olisi voitu reagoida täällä jo aikaisemminkin. Puhumme helposti rikollisuudesta ja rangaistuksista, mutta valitettavasti hoito jää vähemmälle huomiolle, Viljanen huomautti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE