Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Poliittiset nuorisojärjestöt löysivät yhteisen sävelen: Kannabiksen käytöstä tai hallussapidosta ei tule rangaista

Kannabiksen käytöstä tai hallussapidosta ei tule rangaista, vaativat yhdessä poliittiset nuorisojärjestöt Demarinuoret, Kokoomusnuoret, RKP-nuoret, Vasemmistonuoret ja Vihreät nuoret.

Demokraatti

Demokraatti

Järjestöjen mukaan rankaisusta luopuminen parantaa käyttäjien mahdollisuutta saada hoitoa ja poistaa laittomien päihteiden käyttöön liittyvää stigmaa ja syrjäytymisriskiä.

“Nykymallilla käyttörikoksesta seuraa merkintä poliisiasian tietojärjestelmään 5-10 vuodeksi. Merkintä voi estää työnsaannin ja näin pahimmillaan saattaa nuoren syrjäytymisvaaraan. Näitä merkintöjä on tällä hetkellä 75000-150000 ja suurin osa niistä liittyy kannabiksen käyttöön”, kertoo Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen.

“Rikosoikeus on huono väline päihdeongelmien hoitoon. Rangaistusten jakaminen kannabiksen käyttäjille vain lisää kärsimystä ja pahentaa ongelmia. On täysin järjetöntä, että päihderiippuvuuteen eli terveysongelmaan reagoidaan luomalla toinen eli rikosoikeudellinen ongelma. Lääketieteellinen ongelma korjataan lääketieteellisillä eikä rikosoikeudellisilla keinoilla”, toteaa Kokoomusnuorten vt. puheenjohtaja Reza Abdali.

Kannabiksen käytön rangaistavuudesta päätettiin aikanaan suuressa valiokunnassa vuonna 1972 arvalla.

Vuoden 2014 huumekyselyn mukaan 25-34-vuotiaista 61% kannattaa kannabiksen käyttörangaistuksista luopumista.

“Kyselyn mukaan 25–34-vuotiaista naisista 32 % ja miehistä 44 % oli kokeillut kannabista. Vuonna 2018 tästä ikäryhmästä lähes puolet oli käyttänyt laittomaksi luokiteltuja päihteitä. On järjetöntä, että nykyinen lainsäädäntö määrittelee näin suuren joukon ikäluokastamme rikollisiksi”, sanoo RKP-nuorten puheenjohtaja Frida Sigfrids.

Lisää aiheesta

“Suomessa on viime päivinä käyty aktiivista keskustelua kannabiksen käyttörangaistuksesta luopumisesta. Maailmalla käyttörangaistuksista luopuminen on jo arkipäivää. Myös Suomessa tulisi ottaa askel kohti tämän vuosituhannen päihdepolitiikkaa”, toteaa Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

“Huumausaineiden dekriminalisointi ei ole kansainvälisissä esimerkeissä lisännyt käyttöä, mutta se on vähentänyt merkittävästi haittoja. Esimerkiksi Portugali dekriminalisoi kaikkien huumeiden käytön jo 2001, Norja valmistelee kannabiksen dekriminalisointia ja Luxemburg aikoo laillistaa kannabiksen käytön ja myynnin”, kertoo Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan.

“Aiemmin esimerkiksi Kanada, Uruguay ja useat Yhdysvaltojen osavaltiot ovat laillistaneet kannabiksen käytön ja myynnin. Edes laillistaminen ei ole lisännyt käyttöä, vaan esimerkiksi Coloradossa kannabiksen käyttö nuorten keskuudessa on vähentynyt laillistamisen myötä”, sanoo Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Sameli Sivonen.

Kansalaisaloite kannabiksen käytön dekriminalisoinnista sai kasaan tarvittavat 50 000 allekirjoitusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE